Du i Fokus
Upplevelser

Prisade foton på hemmakontor blir stor utställning

skriv ut

När pandemin pågick i Sverige fick frilansfotografen Daniel Nilsson en idé – att skildra hur arbetslivet förändrades för många av oss när vi blev tvungna att skapa arbetsplatser i våra hem. Nu har hans uppmärksammade fotoprojekt Hemmakontor blivit utställning på Arbetets museum i Norrköping.

I en dragig källare. I ett växthus. På ett pingisbord i en gillestuga. I en husbil. Under våren 2020 fick miljoner svenskar använda sin uppfinningsrikedom för att hitta en ostörd arbetsplats i det egna hemmet.

Plötsligt tvingades vi – via nya tekniska bekantskaper som Teams och Zoom – att bjuda in kollegor till våra stökiga tvättstugor, källare och förråd. I kök där disk växt på hög har vi haft löneförhandlingar. I hobbyrum där träningskläder hängt på tork har vi haft mysiga eftermiddagsfikor. I obäddade sovrum har vi haft styrelsemöten.

Allt detta har frilansfotografen Daniel Nilsson skildrat i sitt projekt Hemmakontor. Hösten 2021 kom bilderna ut i bokform, och de har uppmärksammats såväl nationellt som internationellt. Nu visas de för första gången i en stor utställning.

Projektet skildrar en tid som vi inte förutsåg skulle komma och som vi definitivt inte var beredda på. Genom de här bilderna kan vi se hur vi löste situationen och tog oss igenom den här tiden. Vi var väldigt kreativa, och jag tror med all säkerhet att utställningen har en stor igenkänningsfaktor för många, säger Daniel Nilsson.

Bilderna i Hemmakontor är ofta humoristiska, och kan ses som en fotografisk skildring av människans uppfinningsrikedom. Men de skildrar också en av de mest dramatiska perioderna i modern tid, en förändring som kommer ta plats på en historisk tidslinje. Det är i ljuset av detta som Daniel Nilssons fotografier av hemmakontor bör betraktas. Som ett paradigmskifte, där kontor och arbetsplats inne i överbefolkade städer inte längre är självklara nödvändigheter – och där människan gör sitt bästa för att finna sin roll i en ny tid.

– Pandemin förändrade mångas arbetsliv och vardagsliv. Men det är säkert bara början av en mycket större förändring, säger Johanna Haverlind, utställningschef på Arbetets museum.

Hemmakontor visas på Arbetets museum mellan 27 maj och 3 september 2023.

Text och bild – Pressmaterial

Visited 13 times, 1 visit(s) today