Du i Fokus
Upplevelser

Bildmuseet öppnar utställning med serietecknaren Mats Jonsson

skriv ut
Mats Jonsson är en av Sveriges mest framstående serietecknare. Den 17 juni öppnar Bildmuseet i Umeå en utställning där han bygger vidare på sin senaste bok När vi var samer.

Först när Mats Jonssons farfar var död fick hans barn och barnbarn veta att de var samer. Hela tiden hade hemligheten legat gömd i en sk svepask, fylld av dokument från farfaderns tid som renskötare.

Ända sedan 15-årsåldern har Jonsson skildrat sitt liv i den tecknade seriens form. Det som började med enkla anekdoter från vardagen och historier om fobier och olycklig kärlek, har med åren utvecklats till ett konstnärskap som utforskar både vår samtid och dess långa rottrådar bakåt i historien.

Till slut vågade han närma sig familjens stumma smärtpunkt: svepasken.

I svart tusch på vit kartong har Mats Jonsson tecknat historien bakom familjehemligheten allt eftersom han frilade den i arkiv och gamla människors minnen. Gång på gång under arbetet med serieromanen När vi var samer hittade han tecken på hur han under hela sitt liv varit omgiven av samiska föremål och traditioner, utan att förstå deras innebörd.

I utställningen Fortfarande same samlar han nu omsorgsfullt de samiska spåren och placerar dem sida vid sida med sina teckningar, i ett försök att fylla det inre hålrum som tystnaden gräver ut i den som växer upp som assimilerad.

– Originalen kompletteras med bildmanus, skisser, anteckningar och inspirationskällor för att ge en bild av den yttre och inre röra de vuxit fram ur, förklarar Mats Jonsson. Med tiden påminde mitt arbetsrum alltmer om det man ser i filmer om seriemördare – ett virrvarr av anteckningar, foton, böcker, arkivfynd och ledtrådar.

Dubbel vernissage på Art Friday 17 juni 17:00-24:00
Utställningen Mats Jonsson / Fortfarande same invigs kl. 20.00 genom ett samtal mellan Mats Jonsson och Lisa Lundström. Under kvällen öppnar vi också utställningen Nancy Holt / Inside Outside. Vi kan dessutom stolt presentera Sveriges främsta post-punkband på Bildmuseets scen. Öppen workshop, DJ och bar.

 

Text och bild – Pressmaterial/Mats Jonsson

 

Visited 15 times, 1 visit(s) today