Du i Fokus
FilmResor

“Set Jetting”- restrend med inspiration från populära filmer

skriv ut

Har du hört talas om ”Set Jetting”? Fenomenet är en av årets resetrender och innebär att populära filmer och TV-serier inspirerar resenärers val av resmål. Vilket i sin tur leder till att specifika destinationer och sevärdheter ökar i popularitet. Exempel på sådana resmål är Nya Zeeland efter filmen Sagan om Ringen och King’s Cross Station i London som hem för Plattform 9¾ i Harry Potter-filmerna.

Här nedan tipsar TUI om fem destinationer och utflyktsmål du bör besöka i år om du vill gå i filmstjärnornas fotspår, sk Set Jetting.

Resmål: Santorini, Grekland
Film: Argylle
Utflykt:
Santorini Villages Tour
Actionkomedin och spionfilmen Argylle spelades in i olika länder, bland annat i Grekland där de ikoniska vita husen med blåa tak utgör bakgrunden för många scener. För de som förtrollats av Grekland efter att ha sett Argylle är ett bra utflyktsalternativ att utforska några av de mest pittoreska byarna på Santorini, som Magalochori och Emporeio. Resenärer kan beundra de vackra panoramavyerna från Profitis Ilias kloster, den högsta punkten på ön, och beundra den fantastiska kalderan från Akroitiri-fyren. Dessa sevärdheter ingår även som stopp under en av reseaktörens TUI Collection-utflykter på ön.

Resmål: Jamaica
Film: Bob Marley: One Love
Utflykt:
Kingston & Blue Mountains Tour
En av 2024 års tidiga släpp är detta biografiska drama som berättar om den berömde jamaicanska sångaren, låtskrivaren och reggaelegenden Bob Marleys liv. Alla kan lära sig om hans liv och arv under denna TUI Collection-utflykt genom Kingston, där sångaren bodde. Turen inkluderar även ett besök till Bob Marley museet som ligger i hans sista hus, samt till Emancipation Park, känt för Redemption Song-skulpturen.

Resmål: Dubai, Förenade Arabemiraten
Film: Dune: del två
Utflykt:
Dubai ökensafari
Efter att den första filmen vann sex Oscars var förväntningarna höga inför återkomsten av Paul Atreides (Timothée Chalamet), Chani (Zendaya) och ökenplaneten Arrakis på bioduken. För Dune-fans som söker ett exotiskt och oförglömligt äventyr kan en ökensafari i Dubai vara idealiskt. Under denna utflykt utforskar man de enorma ökenkullarna med en expertförare medan det oändliga sandhavet sträcker sig längs horisonten. När natten faller avslutas denna TUI Collection-utflykt med en grillfest vid en traditionell arabisk lägerplats.

Resmål: Punta Cana, Dominikanska Republiken
Film: Arthur the King
Utflykt:
Tur till nationalparken Los Haitises
Arthur the King berättar historien om den starka kopplingen som bildats mellan en svensk äventyrslöpare och en övergiven hund under ett uthållighetslopp i den ecuadorianska djungeln. Även om de verkliga händelserna ägde rum i Ecuador filmades filmen faktiskt i Dominikanska republiken. Om tittarna efter att ha beundrat landets skönhet på den stora skärmen vill upptäcka det själva, är denna TUI Collection-tur till Los Haitises National Park en bra startpunkt. En liten båtkryssning väver mellan nyfikna klippformationer som sticker upp från vattnet och navigerar genom frodiga mangrover och runt den fascinerande destinationens flora och fauna, hem till olika fågelarter.

Resmål: Rom, Italien
Film: Gladiator 2
Utflykt:
Colosseum och Forum Romanum Tour
För över 20 år sedan vann Gladiator fem Oscars, inklusive Bästa Film och Bästa Skådespelare för Russell Crowe. Det kommer inte som någon överraskning att uppföljaren, med ambitionen att upprepa framgången från föregångaren, skapar stor spänning. För en djupdykning i det romerska riket och dess anda erbjuder TUI en TUI Collection-smågruppstur in i Colosseum. Rundturen görs med en lokal guide som berättar om amfiteaterns historia med kusliga detaljer om gladiatorstriderna som ägde rum där. Därefter följer ett besök bland ruinerna av Forum Romanum, det antika centrumet för det sociala, kommersiella och politiska livet i det antika Rom.

Mer information om TUIs upplevelser och TUI Collection-utflykter hittar du på www.tuiexperiences.com.


Text och bild – Pressmaterial

Visited 23 times, 1 visit(s) today