Du i Fokus
Resor

Julstämningen når nya höjder i österrikiska SalzburgerLand

skriv ut

I SalzburgerLand i Österrike når julstämningen och jultraditionerna nya höjder – och djup. Här kan du bland annat besöka en julmarknad belägen på 1 740 meters höjd, se det årliga julgransdyket i sjön Zeller eller komma i julstämning genom några av SalzburgerLands mer klassiska jultraditioner.

I SalzburgerLand i Österrike är jultraditionerna lika starka som skidtraditionerna. Efter en lång dag i backarna är det dags att ta av skidorna och komma i stämning till juliga toner och doften av härliga bakverk och glögg på julmarknaderna.

Julen är en mycket speciell tid i SalzburgerLand där man kan uppleva lokala traditioner som går hundratals år tillbaka i tiden. Många känner till våra traditionella julmarknader, men flera av våra regioner har sin egen unika tolkning på hur en sådan ser ut. Vi ser fram emot att dela med oss av våra många jultraditioner med våra gäster“, säger Yvonne Rosenstatter, chef för marknadsförvaltningen på SalzburgerLand Tourismus.

Sagolika julmarknader i SalzburgerLand 2022:

Det finns gott om möjligheter att komma i julstämning vid ett besök i SalzburgerLand under advent. Här är julen i full gång på regionernas mysiga, traditionella och mer unika julmarknader:

I Obertauern kan du besöka SalzburgerLands högst belägna julmarknad. Marknaden ligger inte mindre än 1 740 meter över havet och bjuder på rustika alpstugor, julbelysning och massor av julglädje. Marknaden är öppen från 16.00 varje helg under advent.

I Maria Kirchental i Saalachtal hålls en traditionell julmarknad den andra och tredje helgen i advent. Här kan hela familjen komma i julstämning och de yngsta kan skicka sina önskelistor till jultomten från det så kallade änglapostkontoret. Julmarknaden ligger belägen bredvid Pilgrimskyrkan, vilket bidrar till dess högtidliga atmosfär.

Julgransdykning under stjärnorna

I Zell am See-Kaprun är det sjön Zeller som skapar en magisk julkuliss, med stjärnhimmelen som avspeglas på vattenytan. Varje helg under advent anordnas en julmarknad i närliggande Elisabethsparken och det finns även julbåtsturer på sjön. En speciell tradition i Zell am See-Kaprun är det så kallade julgransdyket den 25 december, där en julgran plockas upp ur sjön från 15 meters djup medan festlig musik fyller omgivningen runt sjön. Förutom aktiviteterna vid sjön finns även julmarknaderna på torget i Zell am See, Kirchbichl Kaprun och Burg Kaprun.

Låt ljusen lysa upp i vintermörkret

I de tre städerna Maria Alm, Dienten och Mühlbach i Hochkönig-regionen är julstämningen i full gång när husens fönster dekoreras med julbelysning och doften av bakverk, våfflor och glögg sprider sig längs gatorna. En mycket speciell upplevelse i staden Maria Alm är ljuslabyrinten framför stadens gamla pilgrimskyrka. Labyrinten är designad av konstnären Stefan W. Knor och varje söndag under advent, när mörkret kryper sig på, kan man ta en förtrollande promenad genom den upplysta labyrinten.

På vinteräventyr med hundspann

I St. Johann i Salzburg kan man ge sig ut med hundspann genom det snötäckta alplandskapet – ett fartfyllt vinteräventyr som bjuder på spänning för hela familjen. Hundspannsturer är tillgängliga från mitten av december till februari, beroende på väderförhållandena, och leds av Europamästaren Sepp Brugger och hans fyrbenta vänner.

I fotspåren av “Stilla Natt”

I Wagrain-Kleinarl kan du följa med julstämningen när du går i Joseph Mohrs fotspår, skaparen bakom den världsberömda julsången ”Stilla Natt”. Varje lördagseftermiddag under advent arrangeras en historisk vandring med där man får lära sig mer om regionen och denna omtyckta julsång. Det finns även ett helt museum tillägnat låten, Stille Nacht Museum, där en julmarknad hålls varje lördag under advent.

Färgglad snöfestival

Ta en paus från de klassiska julmarknaderna och delta i den årliga färgsprakande festivalen ”Rave on Snow” i Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn. Evenemanget är en färgstark kombination av vackra omgivningar, vintersport och musik med massor av bas på både utomhus- och inomhusscener mellan den 15–18 december.

Text och bild – Pressmaterial

Visited 9 times, 1 visit(s) today