Amanda Hellberg skapar julmys
Amanda Hellberg debuterade redan 2008 med skräckromanen “Styggelsen”. Sedan dess har hon skrivit spänningsromaner, barn- och ungdomsböcker och nu senast jultrilogin – Ulltunasviten.
”Jul i krinolin” var Amanda Hellbergs första bok inom romance. Den var starten på en varm och härlig jultrilogi och utkom hösten 2020. Sedan har det blivit en del per år, “Jul i rubinrött” 2021 och nu senast “Jul i rampljus”. De kan utan problem läsas var för sig, men läser man dem allihop och i ordning känner man igen både personer, platser och händelser som skett längs vägen.
Gemensamt för alla böcker är att de har oerhört vackera omslag, formgivna av Anna Henriksson. Böckerna är ett blickfång och smycken i sig som till och med passar in bland julpyntet. I en intervju sa författaren att hon ville trycka upp miniatyrer av omslagen och ha i julgranen.
Ulltunasviten börjar med “Jul i krinolin”. Året är 1870 och den unga fattiga Lovisa Lind ska snart emigrera till Amerika, men först ska hon hjälpa till med konfekten på baron von Drevers spektakulära vinterbal. von Drever är allt annat än glad och vänligt, tvärt om, ändå händer något inom Lovisa som hon inte kan vare sig förstå eller förklara. Över godsets svävar både något romantiskt, något sorgset och något kusligt.
I “Jul i rubinrött” träffar vi Nina som lever en trygg tillvaro med man och barn på Dackesta herrgård. Men bakom stängda dörrar råder hemligheter. Äktenskapet är olyckligt och strängt uppstyrt av den djupt religiösa maken, som bär på en stor och mörk hemlighet. När den frisinnade privatläraren Johan Mahler anländer för att undervisa sonen och bo på godset, vänds allt upp och ner för alla.
När den avslutande delen “Jul i rampljus” börjar har vi kommit in i 1900-talet. Harriet Hjort är en begåvad ung sångerska som uppträder tillsammans med pianisten Isak. Den mäktige teaterdirektören Josef Ståhl utlyser en tävling om huvudrollen som Snöprinsessan och snart har Harriet slungats in i en teatervärld fylld av hårda krav, oönskad uppvaktning och farliga lockelser.
Böckerna är en härlig mix av Downton Abbey, Gösta Berlings saga och Fröken Friman. Amanda Hellberg blandar fattiga och rika, vänliga och elaka, egoister och generösa med familjehemligheter, svek och massor med kärlek. Allt i härliga miljöer i juletid, skrivet med både humor och värme. Språket är vackert och tidsanpassat, men inte knepigt eller svårt att hänga med i.
Det där med att måla upp platser och personer är något av Amanda Hellbergs specialitet. Miljöbeskrivningar är vackra och tar läsaren med direkt till platsen, karaktärerna får snabbt liv genom hennes penna. Visst är det mesta förutsägbart, men vad gör det? Det är väl precis så en härlig julroman ska vara?
Att böckerna är vackra gör att man gärna vill ha dem framme, en bra present till den som tycker om vackra saker. Böcker att se på och läsa om och om igen, kanske som en ny tradition till jul.
Text och bildmontage – Marlene Rindå Jikita, bild – Forum