Du i Fokus
BöckerHälsa & Motion

Acceptera – Planera – Fokusera

skriv ut
Pamela Andersson överlevde mirakulöst en cancertumör i hjärnan, trots att läkarna bara gett en en begränsad tid att leva. Efter 18 månader av tuff behandling var tumören helt plötsligt bara två svarta hål på en röntgenbild. I boken Två hål i huvudet & Ett mirakel berättar hon gripande om hela cancerresan.

2012 fick Pamela diagnosen hjärntumör. Sedan dess har hon kämpat för sitt liv. Genom strålningar, håravfall och otaliga cellgifter har Pamela tagit träningen, sömnen, kosten och tankarna till hjälp för att orka igenom behandlingarna. Men främst har kampen skett genom att leva själva livet – genom kärlek, glädje och motgångar, genom skratt och gråt. Men mest skratt.

”Du har en tumör i din hjärna.”
Pang!
”Som vi aldrig kommer att kunna operera bort.”
Pang, pang.

Det har nu gått några år sedan Pamela Anderssons liv vändes upp och ner av en potentiell dödsdom. Hur går man vidare när man får ett sånt besked? Hur går tankarna? Självklart är alla olika och detta är Pamela Anderssons resa, ingen annans. Pamela har gjort på sitt sätt, tagit hjälp av statistik och vetenskap och den bästa tränaren hon kände till, som även blev hennes make under vägens gång. Hon la sitt liv i tränarens och läkarnas händer och vann kampen! Som hon själv säger 9-1 till henne mot cancern.

Två hål i huvudet och ett mirakel berättar Pamela på sitt engagerande, starka och gripande sätt om sin egen cancerresa. Hur hon genom sin positiva inställning och sitt nitiska arbete med träning, sömn och inte minst tankarna – på ett mirakulöst sätt – har tagit sig från att leva med en hjärntumör som inte går att operera till att den är helt borta.

Boken är varken sentimental eller sorglig, däremot är den rak med mycket fakta. Pamela berättar om stunden då hon fick diagnosen och hur hon tog emot den. Hon ger tips om hennes eget mantra som hållit henne uppe hela vägen: Acceptera – planera – fokusera. Hur hon tagit ut segrar och glädje i förskott istället för att bäva för det som skulle kunna gå fel. I boken finns mängder med fakta, hennes egna tips och mängder med kloka ord.

Två hål i huvudet & Ett mirakel är en viktig bok, kanske särskilt för dem som finns runt den cancerdrabbade. Många är rädda för att närmar sig en sjuk person, särskilt en som har en dödlig sjukdom, Pamela ger oss sina tankar på hur man kan tänka kring detta och vad man konkret kan göra. Det är en bok som andas hopp och glädje och som borde läsas av alla!

 

Text och bild – Marlene Rindå Jikita

 

Visited 8 times, 1 visit(s) today