Du i Fokus
Resor

5 alternativ till klassiska sommarfavoriter

skriv ut

Dolda pärlor och alternativ till de mest populära resmålen är något som trendat på sociala medier senaste tiden. Just mindre välkända alternativ till kändare destinationer har även blivit en populär resetrend för 2024 och det finns en hel del gömda pärlor som ofta överskuggas av populärare alternativ. Dessa erbjuder inte bara lika vackra vyer, spännande utflykter och god mat, utan kan också innebära mindre trängsel och mer unika upplevelser.

Sociala medier är en populär källa för reseinspiration – särskilt för den yngre generationen där över hälften (54 procent) av dem mellan 18-34 uppger sig använda sociala medier för att hitta inspiration inför sina resor – och det är därför inte förvånande när trender därifrån även spiller över på resebranschen. Inför sommaren 2023 rapporterade vi bland annat om en ökning i sökningar till Albanien – en destination som också exploderat på sociala medier, och som ofta benämns som ett underskattat alternativ till Grekland. För resenären som under sommaren 2024 vill testa på trenden kring alternativa resmål finns även andra alternativ – där exempelvis populära Ibiza kan ersättas av det det lite lugnare Formentera och svenskfavoriten Mallorca kan ersättas av grannen Menorca, säger Per Christiansen, reseexpert på momondo.

Här listar hotell- och resesöksajten momondo 5 alternativ till de klassiska sommardestinationerna som man inte får missa.

1. Istället för Algarvekusten, åk till Comporta

Comporta i Portugal, som också fått smeknamnet “The Hamptons of Europe” för sin avslappnade känsla, är en destination som kombinerar prisvärdhet, avskildhet och naturskönhet på ett sätt som få andra platser gör. Oavsett om du är ute efter avkoppling på stranden, äventyr i naturen eller en smakresa genom lokal matkultur, kommer Comporta att matcha dina förväntningar och lämna dig med minnen livet. Comporta är kanske mest känt för sina fantastiska stränder, där den långa sträckan av orörda kuster erbjuder vackra sanddyner, klart vatten och en lugn atmosfär. Ett hett tips är också att pröva skaldjursgrytan Cataplana de Marisco, som blivit en riktig klassiker när det kommer till portugisisk matkultur.

2. Istället för Ibiza, åk till Formentera

Formentera är känt för vita stränder med kristallklart vatten, där den kanske mest kända är Ses Illetes. Den så kallade Blue Bar har också här blivit en ikonisk plats att besöka, då denna strandbar, genom historien, välkomnat ikoniska namn såsom Jimi Hendrix och Pink Floyd. Det som är tilltalande med Formentera är dess avslappnade atmosfär och långsamma tempo, något som verkligen skiljer sig från grannen Ibiza. Formentera har också satt begränsningar för antalet motordrivna fordon som får befinna sig på ön, vilket bidrar till denna känsla ytterligare. Ön är därför perfekt för den som söker ett lugnare och mindre högljutt alternativ.

3. Istället för Corfu, åk till Ksamil

Albanien är ett land som, möjligtvis tack vare sociala medier, blivit allt mer populärt under senare år. Trots det ökade intresset har flygpriserna till Tirana i sommar sjunkit med 22 procent jämfört med sommaren 2023. Cirka fyra timmars bilfärd därifrån kommer man till Ksamil, som både erbjuder vackra stränder och en rik kultur. Här hittas bland annat ett av Albaniens mest unika naturliga underverk – The Blue Eye (Bluaj). Denna naturliga källa är en sällsynt och mystisk pärla som har kristallklart vatten i en iögonfallande blå nyans. Ksamil erbjuder även havsutsikter som får dig att tappa andan, och flertalet restauranger är perfekt belägna för att njuta av en panoramavy över det blåa havet. Efter bara en 10 minuters bilresa anländer man till Butrint National Park, som blivit utsett till ett av UNESCOs världsarv.

4. Istället Positano, åk till Gozo

Gozo på Malta erbjuder en unik kombination av historia, natur och kultur utan att kompromissa med möjligheten till sol och badstränder. Den gamla stadskärnan Cittadella erbjuder en rik historia som sträcker sig hela vägen tillbaka till antiken och bidrar med en inblick i öns förflutna. En av de mest kända naturliga sevärdheterna är “Blue Hole”, en naturlig havspool som är omgiven av klippor och ofta besöks för snorkling såväl som dykning. För den som letar reseinspiration i populärkulturen – något 37 procent av svenska resenärer säger sig ha gjort vid ett eller annat tillfälle* – kan det också vara intressant att den välkända, populära serien om drakar och troner delvis spelades in på Gozo, där Azurfönstret agerade bakgrund till flera filmiska scener.

5. Istället för Mallorca, åk till Menorca

För resenären som söker ett mer tillbakadraget och prisvärt alternativ till Mallorca, är grannen Menorca ett hett tips, dit flygpriserna dessutom sjunkit 27 procent jämfört med 2023. Menorca är kanske mest känt för sin spektakulära vandringsled Cami de Cavalls, som sträcker sig runt hela ön och erbjuder fantastiska vyer över kusten och havet. Någonting som skiljer sig från de andra öarna i Balearerna är att Menorca också bjuder på röda strenstränder, vilket bidrar till en unik och vacker kustlinje. Här hittas dessutom en av världens mest unika nattklubbar, belägen mitt i en naturlig grotta med klar utsikt över havet. Har man inte gått hem innan soluppgången kan man beskåda den från Es Castell, som är den första platsen i Spanien där solen går upp varje morgon.


Text och bild – Momondo

Visited 39 times, 1 visit(s) today