Res smart – undvik dyra roamingöverraskningar
Många som rest utomlands vet att roaming kan bli en dyr historia. Trots att de flesta är försiktiga med sin mobildata så finns det några saker du behöver tänka på för att inte få en dyr överraskning efter semestern.
Att använda en annan operatörs nät på utlandssemestern (roaming) inom EU kostar sedan 2017 lika mycket som i Sverige. “Roam Like At Home” innebär att en operatör inte får ta ut någon extra avgift utöver ditt nationella abonnemangspris när du använder din mobiltelefon vid resa inom EU.
Men din avgift kan fortfarande bli betydligt dyrare än du räknat med om du inte är försiktig med var du är, om du köper något, vilken gräns du har på ditt surftak och vilket datum du reser. Även frisamtal kan kosta mycket pengar eftersom de oftast bara är fria för de som har abonnemang i landet, inte för utländska abonnemang.
Nära gränser till ett icke EU-land
Det räcker med att du är på genomresa i ett icke EU-land för att du ofrivilligt ska bli uppkopplad mot dess mobilmaster och få en mycket dyrare taxa. I vissa fall räcker det att du befinner dig i ett land nära gränsen till ett land utanför EU för att kopplas upp mot det andra landets nät. Det finns även en risk att du blir uppkopplad mot satelliter om du är på färjor, båtar och i vissa fall flygplan.
- Tips! Stäng alltid av din telefon nära gränser till, eller på genomresa i, ett icke EU-land och på båtar och flygplan (om det inte erbjuds wifi).
Kostnadskontroll på alla abonnemang
Du ska få ett meddelande med gällande prisinformation av din operatör när du reser in i ett nytt land och kopplas upp mot ett utländskt nät. Om du och operatören inte kommit överens om något annat ska din operatör se till att det finns ett kostnadstak på ditt mobilabonnemang på 50 EUR (cirka 550 kronor) och att ditt abonnemang spärras när din förbrukning når taket. Du måste själv häva spärren enligt instruktionerna i meddelandet för att kunna använda abonnemanget igen. Du kan höja taket, men kom ihåg dina ändringar.
Datumet kan påverka din räkning
Kostnadskontrollen gäller månadsvis. Om du planerar en resa som sträcker sig över ett månadsskifte, kommer beräkningen av kostnaden för förbrukningen att börja om från noll varje ny månad.
- Exempel: Du kan till exempel få en faktura på 1100 kronor för förbrukad surf om din vistelse sträcker sig över slutet på juni och början på juli eftersom varje månads tak ligger på 550 kronor.
Det är viktigt att du vet hur dina faktureringsperioder ser ut och att din kostnadskontroll ligger på en nivå du är bekväm med. ARN kom förra året med ett beslut kring fakturering och månadstaket för datatrafik i utlandet.
Har du köpt ett utlandspaket?
Tänk på att läsa villkoren noga. ARN har nyligen kommit med ett beslut där en konsument beställt via sms men inte läst villkoren och blev debiterad för användning. Eftersom villkoren var tydliga fick konsumenten inte rätt i ARN.
Fler tips inför semestern!
- Kom ihåg att de aktuella roamingreglerna endast gäller roaming i markbundna nät och inte satellitnät som ofta är vad som används på fartyg och i flygplan.
- En operatör har ingen skyldighet att erbjuda roaming. Ta reda på vad som gäller för just ditt abonnemang innan resan!
- Tänk på att vissa tjänster och appar automatiskt använder sig av datatrafik utan att du ser det, till exempel e-postlådan. Det går att slå av detta i din telefon.
- Om du befinner dig nära gränsen till ett land som inte omfattas av EU:s roamingregler bör du vara uppmärksam så att du inte kopplas upp mot ett mobilnät i det landet, vilket kan innebära extra kostnader.
Förlita dig inte heller på att saldotaket på 50 EUR slår till omgående, det kan vara en fördröjning innan din svenska operatör får informationen från sin utländska partner och då kan summan ha ökat drastiskt.
Text och bild – Telekområdgivarna