Du i Fokus
Nyfiken på ...

Nyfiken På… Karl Fredrik Gustafsson

skriv ut

Karl Fredrik Gustafsson är känd som den alltid glada och engagerade trädgårdsmästaren i tv-programmet ”Karl Fredrik på Österlen”. Han har alltid något på gång och en massa idéer, första företaget startades redan i gymnasiet. Men vem är han egentligen?

Karl Fredrik Gustafsson växte upp i Örebro med mamma, pappa och lillebror. Han beskriver sig själv som en livsnjutare som nog är enklare än han ger uttryck för. Han tycker om livet och människor, god mat och dryck, naturen och allt som är positivt i livet.

Vi tar det från början

Mamma, växeltelefonist från Frövi, och pappa, fastighetsskötare från Nora, träffades på en dans på 70-talet. Familjen bodde till en början i Örebro, där Karl Fredrik föddes under dramatiska omständigheter 1986, hela åtta veckor för tidigt. Fyra år senare föddes lillebror Patrik och familjen blev komplett. När Karl Fredrik var i tioårsåldern flyttade de till landet utanför Närkes Kil, där bor föräldrarna fortfarande kvar.

Hur började blomsterintresset?

Kärleken till blommor och trädgård har funnits med sedan Karl Fredrik var barn. Hans farmor och farfar var självförsörjande på grönsaker.

– Jag minns när farfar drog upp sommarmorötter ur landet och strök av jorden mot det fuktiga gräset. Sedan satt vi på en bänk bredvid odlingen, kalasade på morötterna och talade om livet, berättar Karl Fredrik.

Karl Fredrik var nog rätt unik som gick med i trädgårdförenigen redan som 14-åring och samlade fröer, vintersådde och njöt av att ha fingrarna i jorden. Det var pensionärerna och Karl Fredrik, många av dem blev förebilder som inte finns längre.

Karl Fredrik är även intresserad av inredning och har drivit inredningsbutiker, men även av matlagning och han är en duktig kock. Vilket han visat i bla Sveriges Mästerkock VIP. Hade inte blommorna tagit över hans liv, hade han kanske bott i Cannes eller Provence och haft ett litet hotell med mat och inredning.

Finns det några fördomar om dig?

-Jag lyssnar inte på rykten, men tror att man behöver sticka ut lite. Folk får tycka som de vill. Ibland kan man bli lite förvånad över det som skrivs, men media har varit väldigt snälla mot oss. Vi har blivit rättvist behandlade och nästan bara positivt. Folk störs sig ibland på folk som är positiva och glada, men jag är väldigt äkta och kan inte fejka mina känslor. Jag är heller inte långsint.

Och visst är han glad, hjärtlig och omfamnade. Precis som man uppfattar honom på tv faktiskt. Det är lite fluff fluff och champagne över hela Karl Fredrik. När han tar emot oss för den här intervjun gör han det faktiskt iklädd sin välkända morgonrock. Besökarna i butiken älskar det och många vill ta selfies och prata lite. Karl Fredrik är noga med att se alla och tar sig verkligen tid med var och en som vill ha hans uppmärksamhet.

Besökarna har blivit så många att man får begränsa antalet periodvis. Parkeringsplatserna räcker inte till och parkeringen går heller inte att bygga ut. Under sommaren kan det komma så många som 2000 besökare på en enda dag. Karl Fredrik och fästmannen Petter bor på gården och det händer att besökarna inte respekterar avgränsningarna utan dyker upp i den privata trädgården. Därför har de köpt ett hus till, en bit bort, för att helt enkelt få vara ifred lite.

Förebilder

Karl Fredrik har många olika förebilder och det finns många som format honom till den person han är idag.  Han nämner särskilt sin morfar Torvald som inte lever längre. Karl Fredrik beskriver kärleksfullt sin morfar som en livsnjutare av rang. En sk månskensbonde som gjorde pengar på aktieaffärer. Men han var även kulturintresserad och streetsmart och en man med pondus.

-Han jobbade hårt men var bra på att njuta och han var alltid väldigt glad – det känner jag igen mej i. säger Karl Fredrik med ett stort leende.

Karl Fredrik blir även imponerad av människor som kämpar och gör något för det de tror på. Människor som viger sina liv till att hjälpa andra, starka kvinnor som tex Dolly Parton och Oprah Winfrey. Att han själv numera är en förebild för andra verkar inte vara något som tynger honom. Han är den han är oavsett.

Att komma ut

Karl Fredrik visste tidigt att han var annorlunda och med andra intressen är sina jämnåriga. Han kände även tidigt en dragning åt killar. En avgörande händelse i hans liv var när han skulle berätta för sin familj att han var homosexuell.

-När jag fyllde 18, samma dag faktiskt, åkte mamma och jag buss, då sa jag vid busshållplatsen ”Kan jag berätta allt för dej?” ”Vad är det nu”, frågade hon? ”Är du sjuk?” ”Nej, jag är homosexuell.”

”Hur kan du säga så och hur kan du göra så mot oss när du är för tidigt född och höll på att dö?” var hennes svar.

Efter detta var deras relation rejält ansträngd under ca 10 år, men idag är allt ok igen och hela familjen tycker väldigt mycket om Petter också.

Karl Fredrik och Petter

Karl Fredrik och Petter träffades via internet, när Karl Fredrik precis hade flyttat till Malmö för att studera till landskapsarkitekt 2014. De köpte Eklaholm redan efter bara något år tillsammans, det var liksom ingen idé att vänta tyckte de. De förlovade sig 2021 och planerar bröllop, men tid är just nu en rejäl bristvara så bröllopet skjuts ständigt upp.

Petter har i intervjuer sagt att livet med Karl Fredrik är hans livs äventyr, det händer saker hela tiden, men paret är bra på att njuta också och är betydligt enklare än de verkar när man ser dem på tv. Karl Fredrik tar ofta en tur med kaffekoppen i trädgården på morgonen och Petter springer gärna längs stranden på den dagliga motionsturen, tillsammans med hunden Hamlet. Just nu finns inte många lugna stunder tillsammans, men båda ser framför sig hur de i framtiden lever i ett stilla liv i Frankrike eller Italien.

Vad ser du hos Petter?

-Glädje och trygghet, en person som är äventyrlig, jag ser möjligheter, jag ser inget tråkigt som sitter fast. Vi har gjort detta ihop och kommer att göra mycket annat ihop. Även om jag är drivande så bestämmer vi tillsammans. Vi har så mycket härliga äventyr framför oss och lugna stunder också, allt behöver inte gå i hundranittio.

De är väldigt olika, vilket Karl Fredrik ser som en fördel, men de har samma grundvärderingar och samma driv. Skillnaderna gör att de kompletterar varandra på ett bra sätt, tillsammans bildar de en solid enhet.

-Petter är ingen som sitter och rullar tummarna, han är en ”doer” som älskar att resa och att upptäcka nya saker. Han är ingen bakåtsträvare på något sätt. Han är siffermänniskan medan jag ser i bilder och färger. Vi tackar hellre ja och ser möjligheter, förklarar Karl Fredrik

Hur ser livet ut om 5 år?

-Oj, det får framtiden utvisa. Hoppas att vi fortfarande driver den här verksamheten på Eklaholm men har mer tid med varandra och längre lediga perioder.

Under 2022 anlades en blomsterfarm, för snittblommor, plantor och växter. Det finns funderingar på ett växthus vid blomsterfarmen och det finns planer även på en festlokal med kök i en av längorna på Eklaholm. Planerna är många, men tiden räcker inte till. Växterna är ändå det väsentliga ”En trädgård utan växter är som ett kök utan mat, enligt Karl Fredriks sätt att se det.

Då kanske paret även har lyckats gifta sig. Brölloppet skulle kunna gå av stapeln redan nästa år om schemat håller. Planen är att bjuda in ca 200 gäster till en hyrd villa eller ett litet slott i Italien.

Vad drömmer du om?

-Jag drömmer om ett härligt hus i Frankrike eller Italien. Att vi plockar tryffel med hund, går på marknad och köper grönsaker och tillagar något gott. Att vi promenerar mycket, upptäcker och bjuder in vänner.

Trots att de jobbar mycket, så är Karl Fredrik sällan stressad. Han tycker att han är ledig en del, men kanske inte på samma sätt som andra.

-Ledig kan vara så mycket olika saker, är olika för olika människor, ledig handlar om återhämtning och det vet inte jag om jag är jättebra på. För vi jobbar väldigt mycket, men jag är duktig på att hitta tid och att hitta livsnjuteristunder. Där är solstrålar, då sitter jag ute och signerar boken istället för inne. Jag kan stanna upp i solen några sekunder då och då. Jag är bra på att njuta!

Dubbla arbeten

Tv har gjort att Karl Fredrik och Petter numera står med dubbla arbeten. De driver ju Eklaholm, precis som de gjorde förut, men nu ska även tv-tittarna har sitt. Varje program tar ungefär en vecka att spela in, av 100 timmar film blir det bara 44 minuter kvar. Under den veckan får allt annat stå åt sidan, vilket innebär att de kommer efter med mycket annat. Ändå har Karl Fredrik under tiden med tv lyckats att skrivit en bok och lanserat flera olika viner.

–Min roll har förändrats sedan folk vet vem jag är. Nu är jag mer en värd, en cirkusdirektör, som lotsar publiken och hälsar dem välkomna till en köpfest.

Mitt under pandemin släpptes första programmet som blev en braksuccé. Någon skulle vara frontfigur, vilket blev Karl Fredrik medan Petter hjälpte till bakom kulisserna. Nu är Petter mer involverad även i arbetet framför kameran och syns mer i bild.

-Man glömmer nog bort att en tv-personlighet jobbar hårt. 10 maj 2020 kom trailern på tv4, då började folk stoppa oss. En bil tvärnitade i Borensberg och en tjej hoppade ur en bil och ville ta selfie. Lite konstigt men gulligt, tycker Karl Fredrik.

Hur ser en helt ledig dag ut?

-Då tar jag sovmorgon, dricker kaffe, äter en god ostsmörgås och funderar på vad jag ska göra. Sen åker på en utflykt med picknick som god lunch. Jag kanske besöker ett slott eller en trädgård. Har jag bara en ledig dag kanske jag behöver vara ensam, men Petter och Hamlet hänger nog med också.

Har du något livsmotto?

-Oj! Min morfar sa ”En människas liv formas utefter dess förmåga att nyttja och utnyttja omständigheterna”. Det gäller att smida medan järnet är varmt att njuta i stunden. Allt måste inte vara så bestämt, det kan komma något emellan som är bättre eller känns härligare då får man omvärdera det.

Vi lämnar livsnjutarna Karl Fredrik, Petter, hunden och katterna i deras vackra hus med utsikt över rapsfälten på Österlen. De bor så enormt vackert och har förstånd att uppskatta det också. Karl Fredrik och Petter är två otroligt generösa personer som vill alla gott och utnyttjar sin plats på jorden med att göra gott. Två unika pärlor som vi önskar all lycka i kommande projekt. För fler projekt kommer det garanterat att bli, Karl Fredrik hittar på nytt hela tiden och Petter ser till att realisera det som är möjligt. Ett par som verkligen kompletterar varandra.

Text och Bild – Jikitas

Visited 351 times, 1 visit(s) today