Vitkålsfräs
4 portioner
- 750 gram vitkål
- 250 gr morötter
- 400 gr valfri färs
- 1 stor gul lök
- 1-2 msk smör- & rapsolja
- 4 msk valfri soja
- peppar
Gör så här:
Finstrimla, gärna med mandolin, eller riv vitkålen. Riv morötterna. Finacka löken. Fräs färsen i en tjockbottnad kastrull. När färsen börjar bli tillagad tillsätts fettet och löken. Fräs tills löken börjar bli mjuk. Blanda ner morötterna och vitkålen i omgångar, ha i sojan, bland om ordentligt och fräs ihop under omrörning tills grönsakerna är mjuka men med lite tuggmotstånd kvar. Smaka av med peppar. Ta mer soja och det behövs mer sälta.
Servera direkt.
För er Viktväktare:
Points (kostprogrammet från 2025): 4 P för hela grytan om man använder nötfärs max 10% eller quornfärs samt 1 msk fett.
Points: 28 P för hela grytan om man använder nötfärs max 10% och 1 msk fett. 4 P för hela grytan om man istället använder quornfärs.
Recept – Martin Jikita, Bild – Marlene Rindå Jikita – duifokus.se