Vegetarisk Moussaka
4 portioner
- 300 g vegetarisk färs tex quorn
- 1 dl hackad lök
- 1 msk tomatpuré
- 4 dl krossade tomater
- 2 stora auberginer
- 1 msk olivolja
- 3 dl mjölk
- 1 1/2 msk vetemjöl
- 1 ägg
- 1 dl riven ost
Gör så här:
Hetta upp en fettsnål stekpanna och bryn lök, vitlök och färs tills det blir smuligt och får gyllenbrun färg. Tillsätt tomatpuré och låt det bryna lite snabbt och häll sedan i tomaterna. Sänk värmen och låt det koka i cirka 30 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar. Rör om lite då och då.
Gör detta under tiden:
Skiva auberginen i tunna skivor, enklast med mandolin. Pensla dem med oljan och stek på båda sidorna. Häll 1 deciliter mjölk i en kastrull, vispa i mjölet tills det löser upp sig. Häll i resten av mjölken och låt det koka upp under omrörning. Låt såsen sjuda några minuter, ta bort den från spisen och vispa ner ost och ägg. Rör om till en fin sås.
Varva aubergine, ostsås och färs i en ugnsfast form. Tillaga i ugn i 30-40 minuter på 190 graders värme. Servera med en sallad, tomater eller rivna morötter.
Det är en riktigt god rätt, som passar perfekt som matlåda. Den tar lite tid att göra, men är värt allt jobb! Smaklig spis!
Tips: Det går förstås att använda köttfärs också.
För er viktväktare:
Points: 11 P för hela gratängen, om man använder lätt- eller minimjölk och max 10%-ig ost
Personliga Points: 13-22 PP för hela gratängen, om man använder lätt- eller minimjölk och max 10%-ig ost
Mitt WW: Grön 6, Blå 5, Lila 5 per portion om man använder lätt- eller minimjölk och max 17%-ig ost. Byter man ut den vegetariska färsen mot qournfärs, så blir det Grön 6, Blå 3, Lila 3
Recept – Martin Jikita, bild – Marlene Rindå Jikita