Du i Fokus
Mat & Dryck

Vegetarisk Moussaka

skriv ut
4 portioner
  • 300 g vegetarisk färs tex quorn
  • 1 dl hackad lök
  • 2-3 pressade vitlöksklyftor
  • 1 msk tomatpuré
  • 4 dl krossade tomater
  • 2 stora auberginer
  • 1 msk olivolja
  • 3 dl mjölk
  • 1 1/2 msk vetemjöl
  • 1 ägg
  • 1 dl riven ost
  • 2-3 skivade tomater att garnera med
Gör så här:

Hetta upp en fettsnål stekpanna och bryn lök, vitlök och färs tills det blir smuligt och får gyllenbrun färg. Tillsätt tomatpuré och låt det bryna lite snabbt och häll sedan i tomaterna. Sänk värmen och låt det koka i cirka 30 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar. Rör om lite då och då.

Gör detta under tiden:

Skiva auberginen i tunna skivor, enklast med mandolin. Pensla dem med oljan och stek på båda sidorna. Häll 1 deciliter mjölk i en kastrull, vispa i mjölet tills det löser upp sig. Häll i resten av mjölken och låt det koka upp under omrörning. Låt såsen sjuda några minuter, ta bort den från spisen och vispa ner ost och ägg. Rör om till en fin sås.

Varva aubergine, färs och ostsås i en ugnsfast form. Garnera med tomaterna på det översta lagret av ostsås. Tillaga i ugn i 30-40 minuter på 190 graders värme. Dra ett par varv med salt- och pepparkvarnen innan servering.

Servera gärna med en sallad eller rivna morötter.

Det är en riktigt god rätt, som passar perfekt som matlåda. Den tar lite tid att göra, men är värt allt jobb! Smaklig spis!

Tips: Det går förstås att använda köttfärs också.




För er viktväktare:

Points: 11 P för hela gratängen, om man använder lätt- eller minimjölk och max 10%-ig ost



Recept – Martin Jikita, bild – Marlene Rindå Jikita – duifokus.se


Visited 441 times, 1 visit(s) today