Krämig rotfruktsgratäng
4-6 portioner
- 300 gr skalade morötter
- 300 gr skalad palsternacka
- 400 gr skalad rotselleri
- 150 gr gul lök
- 5 dl matlagningsgrädde
- 1 msk fransk senap
- 4 dl riven ost (gärna smakrik)
- 1 msk timjan
- 1 vitlöksklyfta
- salt
- peppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Riv rotfrukterna grovt. Skala och hacka löken, skala och pressa vitlöken. Blanda ihop rotfrukter, hälften av osten och lök och vitlök och fördela jämt i en smörad ugnssäker form.
Blanda matlagningsgrädde, senap, timjan, salt och peppar. Häll blandningen över rotfrukterna. Strö resten av osten över gratängen.
Grädda mitt i ugnen i ca 40 minuter.
Servera gärna med något gott från grillen.
För er Viktväktare:
Points: 19 P för hela formen om man använder 4%-ig matlagningsgrädde och 10%-ig ost, lägg till P för fett att smöra formen med och eventuella tillbehör.
Personliga Points: 19 PP för hela formen om man använder 4%-ig matlagningsgrädde och 10%-ig ost, lägg till PP för fett att smöra formen med och eventuella tillbehör.
Mitt WW: Grön 20, Blå 20, Lila 20 för hela formen om man använder 4%-ig matlagningsgrädde och 12%-ig ost, lägg till SP för fett att smöra formen med och eventuella tillbehör.
Recept – Martin Jikita, Bild – Marlene Rindå Jikita