Krämig rotfruktsgratäng

skriv ut
4-6 portioner
  • 300 gr skalade morötter
  • 300 gr skalad palsternacka
  • 400 gr skalad rotselleri
  • 150 gr gul lök
  • 5 dl matlagningsgrädde
  • 1 msk fransk senap
  • 4 dl riven ost (gärna smakrik)
  • 1 msk timjan
  • 1 vitlöksklyfta
  • salt
  • peppar
Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Riv rotfrukterna grovt. Skala och hacka löken, skala och pressa vitlöken. Blanda ihop rotfrukter, hälften av osten och lök och vitlök och fördela jämt i en smörad ugnssäker form.

Blanda matlagningsgrädde, senap, timjan, salt och peppar. Häll blandningen över rotfrukterna. Strö resten av osten över gratängen.

Grädda mitt i ugnen i ca 40 minuter.

Servera gärna med något gott från grillen.

 

För er Viktväktare:

Mitt WW: Grön 20, Blå 20 för hela formen om man använder 4%-ig matlagningsgrädde och 12%-ig ost, lägg till SP för fett att smöra formen med och eventuella tillbehör.

 

Recept – Martin Jikita, Bild – Marlene Rindå Jikita