Grekisk Fiskgratäng
6 portioner
- 800 gr vit fisk, tex torsk
- 800 gr bladspenat
- 2 finhackade vitlöksklyftor
- 1 msk olivolja
- 1 msk citronsaft
- 3 skivade tomater
- 100 gr oliver utan kärnor
Gratängsås:
- 5 dl matlagningsyoghurt
- 2 äggulor
- 1 1/2 dl riven ost
- 150 gr smulad fetaost
- salt
- citronpeppar
Gör så här:
Lägg den frysta spenaten i en stekpanna och låt den tina upp och ånga av. Tillsätt olja och vitlök. Fräs ett par minuter, tillsätt citronsaften och smaka av med salt och peppar. Lägg spenaten i botten på en ugnssäker form och lägg fisken ovanpå. Salta och peppra. Strö över tomatskivorna och oliverna.
Vispa ihop yoghurt, äggulor och 1 dl av den rivna osten och den smulade fetaosten. Häll såsen över fisken och strö över resten av osten. Gratinera mitt i ugnen i 225 grader i ca 20 minuter.
Servera med ris.
För er Viktväktare:
Points: 11 P för allt, om man använder Larsas fettfria Grekiska yoghurt, max 10%-ig riven ost och 3%-ig Apetina (smula sönder kuberna). Lägg till P för ris.
Personliga Points: 11-30 PP för allt, om man använder Larsas fettfria Grekiska yoghurt, max 10%-ig riven ost och 3%-ig Apetina (smula sönder kuberna). Lägg till PP för ris.
Mitt WW: Grön 6, Blå 5, Lila 5 per portion om man använder 3,5%-ig turkisk yoghurt, max 12%-ig riven ost och 3%-ig Apetina (smula sönder kuberna). Lägg till SP för ris.
Recept – Martin Jikita, bild – Marlene Rindå Jikita
Pingback: Matsedel v 13 – Påskvecka