Fylld fläskfilé med smashad potatis

skriv ut
4 Portioner

Fläskfilé

  • ca 800 gr fläskfilé eller fläskytterfilé
  • 1-2 msk smör- & rapsolja
  • 100 gr mjukost, tex Kavli Di mozzarella grillad paprika
  • salt
  • peppar

Smashad potatis

  • 1 kg potatis
  • 2 vitlöksklyftor
  • 50 gr smör- & rapsolja
  • 20 gr riven parmesan
  • 2 tsk torkad timjan
  • salt
  • peppar
Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Koka potatisen eller ta gårdagens, om du vill skala den är upp till dig.

Putsa köttet. Skär en skåra dryg halvvägs igenom, vik upp den och banka den så tunt det går. Bred ut mjukosten, inte ända ut i kanterna, rulla ihop och knyt ihop den.

Värm en stekpanna, ha i fettet och bryn köttet runt om. Salta och peppra. Ställ in hela pannan i ugnen, ca 30 minuter. Innetemperaturen skall vara 72 grader. Ta ut och låt vila.

Lägg den kokta potatisen på en bakplåt med ugnspapper. Ta en stekspade eller liknande och mosa varje potatis så den spricker och blir hyfsat platt. Smält smöret, pressa ner vitlöken och ha ner timjan. Pensla varje potatis med smör, strö över parmesanen, salta och peppra. Gratinera i ugnen ca 15-20 minuter, tills potatisen har en fin färg.

Servera köttet tillsammans med potatisen och en fräsch sallad.

 

 

För er Viktväktare:

Mitt WW: Grön 23, Blå 23, Lila 23 för hela köttbiten om man använder 800 gr fläskfilé och 1 msk fett. Grön 39, Blå 39, Lila 16 för all potatis.

 

 

Recept – Martin Jikita, Bild – Marlene Rindå Jikita