“Flexitarisk” Kalops (för Crockpot och gryta)

skriv ut
Vi uppmanas att äta mer vegetariskt, men att ta steget till en helt vegetarisk kost kan kännas knepigt – varför inte ta halva steget? Den här kalopsen gör man antingen med kött, 50/50 eller helt vegetarisk – man kan välja själv! Vi har gjort den 50/50 – dvs med högrev och palsternacka.

4-6 Portioner
  • 500 gr högrev eller bog
  • 500 gr skalad palsternacka
  • 200 gr morötter
  • 2 gula lökar
  • 2 buljongtärningar (köttbuljong)
  • ca 1 l hett vatten
  • 2-3 msk maizena
  • 10 vitpepparkorn
  • 10 svartpepparkorn
  • 3 lagerblad
  • 1 msk smör och rapsolja
Gör så här:

Putsa köttet och skär det i lagom stora bitar. Skala och skär även palsternacka och morötter i ungefär lika stora bitar som köttet. Skiva löken tunt. Fräs kött och lök till det blir en stekyta, salta och peppra. Häll över kött och lök i Crockpoten, tillsätt även palsternackan. Smula ner buljongtärningarna och häll över det heta vattnet tills et precis täcker alltsammans. Blanda om. Ha ner kryddorna, enklast är att lägga dem i en påse (typ tepåse) så är de enkla att fiska upp innan servering.

Sätt Crockpoten på låg värme i 5-6 timmar. Använder du Crockpot Express sätt på “meat” och kör 25 minuter, släpp ut ångan 5 minuter efter klarsignal (ej sedvanliga 20 min).

Om du använder vanlig gryta, så gör du precis likadant men låter allt koka 1,5 – 2 timmar på svag värme.

Ta upp kryddorna. Blanda ut maizenan i lite kallt vatten. Använder du Crockpot Express sätter du den på “saute” och när det börjar bubbla hälls maizenan ner och kokar tills det blir tjockt. Används vanlig Crockpot eller gryta så hälls maizenan ner och får koka med tills det blir lagom tjockt.

Servera med kokt potatis och rödbetor.

Alternativ: Väljer man bort köttet och bara tar palsternacka så kortas koktiden. För att få den karakteristiska kalopssmaken behöver man köttbuljongen, då blir den inte helt vegetarisk, men det väljer man så klart själv.

Självklart kan man byta ut vit- och svartpepparkornen mot kryddpeppar.

 

För er Viktväktare:

Smartpoints Flex: 25 SP Flex för hela satsen om man använder 500 gr högrev och 3 msk maizena. Lägg till Sp för potatis och andra tillbehör.

 

Recept – Martin Jikita, Bild – Marlene Rindå Jikita