Du i Fokus
Böcker

Debutförfattare vann Årets Bok!

skriv ut
Årets Bok är litteraturpriset där vinnaren röstas fram av läsarna. Tolv böcker var nominerade, flera skrivna av erfarna författare – men det var en debutant som vann! Stina Jackson använde pennan som terapi under en jobbig period i sitt liv och det lönade sig på mer än ett sätt.

– Att vinna Året Bok känns otroligt roligt och ärofyllt, speciellt med tanke på alla fantastiska böcker som nominerats i år. Min enda förhoppning när Silvervägen gavs ut var att den skulle hitta sina läsare, och det har den ju lyckligtvis gjort. Just vetskapen om att det är folkets pris, att det är läsarna som har röstat, känns oerhört fint och hedrande, och jag är innerligt tacksam gentemot min förläggare, min redaktör och alla på förlaget som trott på boken från allra första stund. Det har betytt allt, säger Stina Jackson.

Silvervägen handlar om Lelle som söker efter sin 17-åriga dotter, som försvann spårlöst vid en busshållplats på väg 95 i Norrlands inland. Lelle åker runt trakten och letar desperat efter sin dotter. När ännu en ung flicka försvinner tätnar mystiken.

Det är inte bara en kuslig roman utan även en skildring om sorg och hur sorgen kan se ut och uttrycka sig. Stina Jackson ville utforska vad som händer med en människa som förlorat allt. Vissa delar har hon plockat från verkliga händelser. Hon hittade en del av historien när hon såg en dokumentär om Kanada. Landskapet påminde henne om Västerbotten.

– Silvervägen är en fantastisk roman och trots hård konkurrens från de andra nominerade böckerna så förstår jag att läsarna röstat fram just den som vinnare av Årets Bok 2019. Det är också roligt att för fjärde året i rad se ett ökat engagemang för priset, både hos läsare, förlag och författare. Under hela röstningsperioden är det många läsare som jobbat hårt med att både rösta själva och att tipsa andra om att rösta. Vi börjar få några verkligt starka ambassadörer för priset nu, säger Petra Nuhma, Marketing & PR Specialist på Bonniers Bokklubba

Bonniers Bokklubbars litteraturredaktörer nominerar tolv böcker efter flera kriterier: Boken ska innehålla en väl berättad historia sett till handling, karaktärer och miljö. Den ska vara utgiven på svenska i Sverige under 1 maj 2018–30 april 2019, tilltala en bred läsekrets samt ha en hög språklig kvalitet

Under våren och sommaren har det varit fritt fram att rösta på sin favorit av de nominerade böckerna på åretsbok.se. Författaren till Årets Bok belönas med 30 000 kronor och både författare och förlag tilldelas en statyett formgiven av Torstensson Art & Design

Vad det gäller årets vinnare så kan det hända att boken blir film. Vi är många som håller tummarna! Och blir det inte så, så kan vi redan nu se fram emot Stinas nästa roman. Ödesmark är titeln, det är en mörk berättelse om familjeband, frigörelse och ödets makt.

 

Text – Marlene Rindå Jikita, Bild – pressmaterial

 

Visited 12 times, 1 visit(s) today