Du i Fokus
Mat & Dryck

Filip Poons Asiatiska favoriter

skriv ut
Filip Poon lade läkarplanerna på hyllan när han matintresset tog över. Som 19-åring kvalade han in till Sveriges Mästerkock och blev under programmet erbjuden jobb hos Markus Aujalay. Han vann inte tävlingen men tog jobbet, nu har han släppt sin andra kokbok; Asiatiska favoriter.

“Asiatiska favoriter” innehåller 65 recept från Kina, Japan, Korea, Vietnam och Thailand. Alla med lockande bilder och recept som är enkla att följa. Detta är Filip Poons egna favoriter som han minns från barndomen, som han lärt sig att älska och laga som vuxen. Allt från hot pot-gryta till teriyakispett, krispig pekinganka, tonkatsufläsk, gyoza, stekta nudlar och bibimpab.

Filip lär oss hur man får till de autentiska smakerna och hittar harmonin med enkla medel men också baskunskaper kring råvaror. Han visar hur man viker dumplings, vad MSG är samt hur man kokar ris i en vanlig kastrull. Boken är indelad i fyra kapitel – vardag, streetfood, helg och smårätter – och rikligt illustrerad med både fotografier och teckningar.

Instruktionerna är tydliga och enkla att följa och resultatet blir att man själv känner sig som en mästare i köket. Ett stort plus för att många av rätterna har ganska få ingredienser, går snabbt att laga och passar till både vardag och fest. “Asiatiska favoriter” är en av de roligare och mest användbara kokböckerna som finns i kokboksdjungeln just nu.

 

 

Text & bildmontage – Marlene Rindå Jikita, Bilder – Matilda Lindeblad/Bonnier Fakta

 

Visited 47 times, 1 visit(s) today