Du i Fokus
Upplevelser

Miniutställning om Tutankhamon

skriv ut
För 100 år sedan gjordes en sensationell upptäckt i Konungarnas dal när Howard Carter hittade Tutankhamons grav. Medelhavsmuseet firar jubileet genom att visa Harry Burtons fotografier från arbetet i graven i utställningen Underbara ting – 100 år sedan upptäckten av Tutankhamons grav. Samtidigt ställer museet ut några rekonstruktioner av de många plagg som faraonen hade med sig i gravkammaren. 

Hösten 1922 såg ut att bli arkeologen Howard Carters sista i Konungarnas dal. Efter flera års resultatlösa undersökningar var finansiären Lord Carnarvon beredd att ge upp. Men den 4 november påträffades en trappa som ledde till en dörr, försedd med den kungliga nekropolens sigill. Graven tillhörde en relativt okänd farao vid namn Tutankhamon. Drygt tre veckor senare kikade Carter för första gången in i graven genom ett litet titthål. Som svar på en nervös fråga från Carnarvon, om han kunde se någonting, skall Carter ha svarat: ”Ja, underbara ting!”.

– I år uppmärksammas upptäckten av graven över hela världen och vi gör det genom att visa ett urval av Harry Burtons fotografier, säger Sofia Häggman, egyptolog och intendent vid Världskulturmuseerna. Upptäckten av Tutankhamons grav var av stor betydelse både för Egypten och för egyptologin. I kölvattnet av upptäckten grundades Egyptiska museet i Stockholm, det som senare blev Medelhavsmuseet.

Att vi dessutom kan visa rekonstruktioner av några av de plagg som Carter fann i graven bidrar naturligtvis med en extra dimension, säger Sofia Häggman.

I Tutankhamons grav fanns möbler, vagnar, statyer, smycken och mat. Där hittades också, men också över 400 textilier – allt från enkla höftskynken till rikt broderade ceremoniella tunikor och mantlar i både barn- och vuxenstorlek.

De rekonstruerade plaggen är inlånade från Textilmuseet i Borås. Kläderna ingick i succéutställningen Tutankhamons garderob, som visades på Medelhavsmuseet 2003 och har turnerat världen runt.

Underbara ting – 100 år sedan upptäckten av Tutankhamons grav visas på Medelhavsmuseet i Stockholm.

 

Text och bild – Pressmaterial

 

Visited 14 times, 1 visit(s) today