Du i Fokus
Mat & Dryck

En nästan helt vanlig lasagne

skriv ut
6 portioner
  • 500 gr valfri färs
  • 1 frp passerade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 1-2 msk olivolja
  • 1 l mjölk
  • 150 gr riven ost
  • 1/2 dl majsstärkelse
  • 250 gr rivna morötter
  • 1 stor gul lök
  • 1 1/2 buljongtärning
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk torkad oregano
  • 1 msk torkad basilika
  • 12 lasagneplattor
  • salt
  • peppar
Gör så här:

Sätt ugnen på 200 gr.

Hacka löken, pressa vitlöken. Fräs färsen i hälften av fettet, tillsätt resten av fettet när färsen fått lite färg och ha sedan ner morötter, lök och vitlök. När löken är mjuk tillsätt även de passerade tomterna och tomatpurén, smula ner buljongtärningen, samt oregano och basilika. Smaka av med salt och peppar. Blanda om och låt småkoka på låg värme minst 10 minuter. Ha lite vatten om det blir för torrt.

Under tiden färsen kokar göra man béchamelsåsen. Lös upp majsstärkelsen i 2-3 dl mjölk. Häll detta och resten av mjölken i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp under omrörning, akta för att bränna, salta och peppra. När såsen känns lagom tjock dras den av från värmen. Häll ner 2/3 av osten och rör om tills osten smälter.

Ta en ugnssäker form och smörj den med lite fett. Häll béchamelsås i botten, lägg på tre lasagneplattor och 1/3 av färsen. Lägg ett ytterligare lager av béchamelsås, plattor och färs och likadant ytterligare ett varv. Avsluta med lasagneplattor och béchamelsås och riven ost.

Gratinera i ugn ca 30-40 minuter.

För er Viktväktare:

Points: 80 P för hela lasagnen om man använder nötfärs max 10%, 1 msk olja, Lättmjölk och max 10%-ig ost. Lägg till P för fettet ni smörjer formen med.

Personliga Points: 77 PP för hela lasagnen om man använder nötfärs max 10%, 1 msk olja, Lättmjölk och max 10%-ig ost. Lägg till PP för fettet ni smörjer formen med.

Mitt WW: Grön 73, Blå 73, Lila 73 för hela lasagnen om man använder nötfärs max 10%, 1 msk olja, Lättmjölk och max 10%-ig ost. Lägg till sp för fettet ni smörjer formen med. 60 SP i alla färger om man istället tar kycklingfärs.

Recept – Martin Jikita, Bild – Marlene Rindå Jikita

Visited 48 times, 1 visit(s) today