Du i Fokus
Dryck

Hattrick från Heaven Hill Distillery

skriv ut

Den legendariska bourbonproducenten Heaven Hill från Kentucky släpper en vinnande trio på Systembolaget den 18:e maj, denna trippellansering består av Evan Williams Single Barrel Vintage 2013 Straight Bourbon, Elijah Craig 12 Years Barrel Proof Small Batch Straight Bourbon samt den mytomspunna Pikesville 6 Years Straight Rye.

Sedan 1935 har familjen Shapira styrt skutan kallad Heaven Hill Distillery i Kentucky, från tiden strax efter förbudstiden in i det moderna nuet. Ledstjärnan har alltid varit densamma i form av yrkesskicklighet och kvalitet under hela resan. Heaven Hill är en världens största producenter av Bourbon och besitter mycket stor lagringskapacitet. Nu sker en unik trippellansering i Sverige.

Evan Williams Single Barrel Vintage 2013 Straight Bourbon är en speciell typ av årgångsbourbon som likt årgångsvin varierar från år till år. Här används endast noga utvalda fat som långsamt lagrats i traditionella lagerhus där naturen får sätta temperaturen och på så vis påverka faten. Evan Williams Single Barrel Vintage 2013 Straight Bourbon är även en hyllning till entreprenören Evan Williams som 1783 startade det första destilleriet i Kentucky invid Ohioflodens strand. Genom noggrann uppföljning av faten kan man via etiketten se precis vilket fat whiskyn kommer ifrån samt destilleringsår.

Doft: Råsocker, ek, rostat bröd.

Smak: Kryddiga ektoner i fin harmoni med honung, äpple och apelsin.

Avslut: Lång och fruktigt elegant med mjuka kryddiga toner.

Pris: 569 kr

Artnr: 4088001

Lansering: 18:e Maj

Antal flaskor: 1200 st

 

Elijah Craig 12 Years Barrel Proof Small Batch Straight Bourbon är även den en hyllning till en av den amerikanska whiskeyindustrins riktiga giganter, nämligen pastorn Elijah Craig. Denna whiskeylegend sägs var skaparen av metoden att bränna ekfaten på insidan för att karamellisera det naturliga sockret i eken. Denna metod gör att destillatet lättare får utbyte med fatet och låter ett naturligt utbyte av smak och doft ske under lagringen. Elijah Craig 12 Years Barrel Proof Small Batch Straight Bourbon är en whiskey som buteljeras i sin mest naturliga form utan att justeras i alkoholhalt eller genomgå kylfiltrering. Denna whiskey är ett rejält kraftpaket på 61,1% och är lagrad på traditionellt vis under 12 år.

Doft: Kola och rostad ek, äpplen, apelsin.

Smak: Vanilj, svartpeppar och kanel.

Avslut: Elegant kryddighet som möts av nötiga vaniljtoner.

Pris: 1199 kr

Artnr: 4087901

Lansering: 18:e Maj

Antal flaskor: 360 st

 

Avslutningsvis som kommer här en mytomspunnen gigant som länge har efterfrågats av suktande bourbondrickare i Sverige nämligen: Pikesville 6 Years Straight Rye. Denna rågwhiskey har även den producerats vid Heaven Hill Distillery i Kentucky. Pikesville 6 Years Straight Rye är en whiskey av den speciella typ som började produceras i Maryland under slutet av 1800-talet. När förbudstiden var över i USA så fanns inga producenter kvar av denna unika whiskeystil fram tills det att Heaven Hill bestämde sig att axla manteln för att blåsa nytt liv i denna mycket smakrika whiskey. Endast utvalda fat från speciella lägen i lagerhusen som fyllts med rågwhiskey används till Pikesville 6 Years Straight Rye. Det krävs yrkesskicklighet och mycket tid för att bemästra konsten kring rågwhiskey.

Produktinfo Pikesville 6 Years Straight Rye

Doft: Kokos och rökig ek.

Smak: Torr och kryddig, toner av råg och nejlika.

Avslut: Mjukt och fylligt, kanel och kardemumma.

Pris: 999 kr

Artnr: 4087801

Lansering: 18:e Maj

Antal flaskor: 600 st

 

 

Text och bild – Pressmaterial

 

 

 

Visited 6 times, 1 visit(s) today