Du i Fokus
DryckResor

Tradition, historia, kvalitet och ett vattenfall!

skriv ut
Det finns så otroligt många fina och rogivande platser runt om i världen. Vingården Bignotti  i Valle Camonica är en av dem, en vacker vingård med härliga viner, kunnig och vänlig personal och ett alldeles eget vattenfall – mitt i vingården! Det kan inte bli mycket bättre.

Andrea Bignotti är tredje generationen vinmakare, han lät vingården från 1500-talet väckas till liv igen 1997. Ett år senare kunde man visa upp den första flaskan med Camuno-vin i den numera välkända och omtyckta serien Cultivar delle Volte. Vingården återfinns i Valle Camonica, i den lilla orten Piancogno som ligger ett par timmars bilresa nordöst om Milano. Här har flera generationer arbetat med vin, men haft ett längre avbrott i produktionen innan Andrea startade upp alltsammans igen. Vingården ligger otroligt vackert med vinstockar som pryder sluttningarna och bergväggarna. De brantaste odlingarna har 70% lutning och är en rejäl utmaning för ägarna och sägs ge de bästa vinerna pga sitt läge.

Vingården är öppen för besökare året om och tar emot både stora och små grupper. Oftast börjar man med en rundtur i omgivningen, besöker vinkällaren med de enorma vinfaten, ser odlingarna på håll, passera fantastiska trädgårdar och byggnader från 1700-talet. Andrea älskar att ta med besökarna till en alldeles särskild och undangömd plats längre bak i trädgården, där finns ett högt vattenfall och en vackert ordnad trädgård, har man tur startar vinprovningen redan där. Det är en härlig känsla att stå i en fantastisk trädgård, sippa på ett väl kylt bubbel och samtidigt både höra och känna de små stänken från vattenfallet.

Cultivare Delle Volte finns i sju olika varianter, flera olika röda, mustiga och mycket populära viner som många kommer tillbaka år efter år för att prova och köpa med sig hem. Impervio Valcamonica Rosso är väldigt omtyckt och är ett vin många vinkännare imponeras av. Det innehåller 70 % Merlot och  30% Cabernet Franc. Ett kraftigt vin med sällsynt mycket smak av bla hallon och blåbär och en behaglig doft med inslag av kryddor. Älskar man röda viner, så är detta något man absolut måste smaka.

Här finns förstås även vita viner och mousserande drycker som tex Brut Sparkling Wine vsdq ”Blanc de Blancs” som innehåller 100% Chardonnay. Vinet mognar uteslutande på stålfat i tjugofyra månader. Det doftar intensiv av vilda blommor, smaken är torr med en viss mandelsmak.

 

Samtliga Cultivar delle Volte-viner är välsmakande och bara genom att passera vingården ser man direkt hur välskött allt är och ur mycket kärlek som ligger bakom varje droppe. Självklart får man smaka alla de olika vinerna vid den provning som avslutar besöket, ofta tillsammans med lokala delikatesser som olika skinkor, korvar, ostar och bröd. Vill man även äta lunch, beställer man detta i förväg – lunchen avnjuts sedan med en fantastiskt utsikt över den mindre odlingen mitt i bland bostadshusen.

Vid sidan av vingården har familjen planterat en olivlund , från vilken Cultivar delle Volte extra virgin olivolja produceras i begränsad mängd. Självklart kan man köpa samtliga produkter direkt på plats.

Är ni i norra Italien, i provinsen Brescia – så är detta ett måste att besöka. Det är svårt att hitta en vackrare vingård och plats för vinprovning. Det är till och med värt en omväg faktiskt.

 

Text och bild – Marlene Rindå Jikita

 

Visited 9 times, 1 visit(s) today