Du i Fokus
Dryck

Stassen Cidre Cuvée Rosé – Elegant och uppfriskande rosécider

skriv ut
Våren är på ingång, grillarna plockas fram och det är dags att poppa upp säsongens första rosé. Men nu pratar vi inte om vin, utan om cider. En porlande rosécider med fräscha smaker av smultron och sommar. En perfekt start på våren och passande dryck till sommarens fester.

Den belgiska cidertillverkaren Cidrerie Stassen lanserar en exklusiv mousserande cider tillverkad av unika belgiska äpplen med rött fruktkött. Cidern är halvtorr med en uppfriskande smak med inslag av smultron och sommarblomster. Den presenteras i en stilren flaska med champagnekork som är lika snygg på bordet som vilken champagne som helst och till ett väldigt förmånligt pris.

Stassen Cidre Cuvée Rosé är en elegant cider tillverkad av sällsynt fina äpplen med rött fruktkött som handplockats från äppellundarna i Aubeldalen och Liègedalen i östra Belgien. Stassens cider är resultatet av autentiskt hantverk som förfinats under fyra generationer. Resan mot Cuvée Rosé började år 2006 när skaparen Jean-Pierre Stassen fann tre äppelträd som gav frukt med rött fruktkött, varvid ett ihärdigt arbete startade med att få fram äpplen med precis rätt smak och färg. Det tog sex år och över tusen korsningar innan tre träd med frukt av perfekt kvalitet valdes ut och planterades i Cidrerie Stassens äppellundar.

– Det känns roligt och spännande att få lansera Stassen Cidre Cuvée Rosé i Sverige, då svenskar är mycket förtjusta i rosévin och champagne. Vi lanserade den i en begränsad upplaga för två år sedan och det blev en succé. Nu är vår mousserande rosécider här för att stanna, säger Jean-Pierre Stassen.

Frukten handplockas i slutet av augusti varje år. Den pressade äppeljuicen fermenteras sedan med en särskild jäststam från Champagne-regionen. Juicen lagras, jäser samt förvaras vid en temperatur mellan 12 och 20 grader. Därefter kyls den till källartemperatur. När cidern är redo lagras den skyddad från ljus i en konstant temperatur av 15 grader tills den buteljeras i flaskor med champagnekork.

Äpplet med rött fruktkött har egenskaper som påminner om röda druvor, vilka ger Cuvée Rosé dess vackra färg, härliga tanniner och en smak av röda bär. Rosécidern innehåller endast fruktjuice från äpplen och en skvätt tranbär.

Cuvée Rosé är en torr/halvtorr uppfriskande cider med en ljust rosa färg. Smaken är balanserat fruktig utan att bli för söt. Den har en generös arom, en fyllig och len smak av röda bär och sommarblomster med härliga tanniner och ett friskt slut. Serveras med fördel kyld i champagneglas som sällskapsdryck, eller till fisk, ljust kött och dessert. Ett fint alternativ både till rosévin och mousserande till vårens och sommarens festligheter.

Stassen Cidre Cuvée Rosé är rätt och slätt riktigt god och passar faktiskt både till sött och salt. Man kan alltså servera den både till förrätt, varmrätt och efterrätt. Men man kan även servera den precis som den är, utan någonting, gärna en härligt varm sommarkväll.

 

Finns i Systembolagets beställningssortiment.

 

Art nr: 8209

Pris: 59,90 kr

 

Text och bild – Marlene Rindå Jikita

 

Visited 18 times, 1 visit(s) today