Du i Fokus
Mat & DryckResorUpplevelser

Brunch genom Stockholms Skärgård

skriv ut
Varje lördag och söndag kl 12 lossar S/S Stockholm från Strandvägen för en tre timmar lång brunchkryssning i Stockholms skärgård. En lagom tur om man bara vill ha en mysig dag eller om man vill fira något och slippa göra något själv. 

S/S Stockholm är Strömmas största fartyg, inrett i tidsenlig Art deco-stil. Ombord finns en elegant matsal och en damsalong på övre däck samt en herrsalong och barsalong på huvuddäck. Här finns även ett generöst soldäck som passar bra en solig dag.

S/S Stockholm byggdes för Kungliga Generalpoststyrelsen 1931 och är specialbyggd för att klara de hårda vintrarna. Från början hette det Postångsfartyget Öland och gick mellan Färjestaden på Öland och Kalmar på fastlandet. Den 4 maj 2000 döptes hon till S/S Stockholm av Kung Carl XVI Gustaf vid Stadshuskajen i Stockholm.

Krögarna Hjalmar Litzén, Daniel Tingström och Jacob Bergström serverar säsongsanpassad och lokalproducerad mat & dryck med råvaror från skärgården. Ombord serveras en generös brunch i form av en buffé. På buffébordet finns både varma och kalla klassiska favoriter som Janssons frestelse, olika sorters sill, lax och chark. Allt är vällagat, fräscht och smakar väldigt gott. Både den varma och kalla laxen verkar vara favoriter som får fyllas på flera gånger.

Båten går från Strandvägen till Vaxholm och ungefär halvvägs dukas desserten fram. Den är minst sagt väl tilltagen, minst 20 olika kakor, bakverk och sötsaker finns det att välja på – samt en ostbricka med frukt. Ingen lämnar S/S Stockholm hungrig!

Känner man sig nöjd innan båten anländer bryggan så är det bara att luta sig tillbaka och njuta av färden och den vackra utsikten i Stockholms skärgård. Från bordet i matsalen har man en bekväm och vacker utsikt, men man kan med fördel sitta ut på däck en solig dag. Här finns även en kunnig guide som berättar om allt som passerar förbi och även lite om Sverige och vår historia. Guidningen hörs inte in till matsalen, vill man lyssna får man ta sig in i någon av salongerna.

En brunchkryssning är en väldigt trevlig upplevelse. Ett vackert och anrikt fartyg, god och vällagad mat, trevlig personal och en magnifik utsikt. Särskilt om man har tur med vädret. Detta är något vi verkligen rekommenderar.

 

Text och bild – Martin Jikita & Marlene Rindå Jikita

 

Visited 22 times, 1 visit(s) today