Du i Fokus
Dryck

Silent Mills 02 – Sandö – andra utgåvan från High Coast Whisky

skriv ut
Under hösten lanserades High Coast Whisky Silent Mills 02 – Sandö. Detta är den andra utgåvan i serien Silent Mills som tränger djupare in i det rökiga receptet och berättar om ett snart bortglömt kapitel i Sveriges och Höga Kustens industrihistoria.

De fyra utgåvorna i serien The Origins; Älv, Hav, Berg och Timmer, tar fasta på sitt ursprung och platsen där whisky n tillverkas. Silent Mills tar utgångspunkt i Timmer och dess rökiga smakspektra och är en rökig bourbonfatslagrad whisky där ambitionen varit att låta den stillsamma älvröken svepa in och förgylla den bourbonfatslagrade whiskyn. Silent Mills 02 förädlar det rökiga receptet med mjuka inslag av torkad frukt och russin från ett antal tillsatta sherryfat.

– I Silent Mills 02 har vi låtit all ingående whisky vara rökig och 20% har lagrats på sherryfat. Det bidrar med en väldigt trevlig torkad fruktsötma och samspelar fint med bourbonfatens vaniljtoner. Elegant, rökigt och väldigt gott, säger kvalitetsansvarige Lars Karlsson

Ungefär 20% av whiskyn har mognat på Oloroso Sherry Hogsheads (250 liters fat), resten på 1st fill bourbon barrels. Här doftar det av torvrök, vanilj, citrus, russin och ananas och smakar söt torvighet, torkade fikon, mjölkchoklad, inlagda päron med en kryddig och söt eftersmak.

Att Sandö sågverk fått ge namn åt en rökig whisky har en bakgrund av både tragiska och spännande ingredienser. Sandö är en ö mitt i Ångermanälven där den framsynte Berwald anlade Ångermanälvens första ångsåg år 1857.

Sågen eldhärjades inte mindre än tre gånger. 1860 brann sågen ner och byggdes inte upp igen förrän 1867 då den välkända industrifamiljen Kempe uppförde ett nytt sågverk. 1888 drabbades Sandö av ytterligare en häftig eldsvåda. Den tredje gången Sandö eldhärjades var 1918, under brinnande världskrig, vilket också blev slutet för sågverket som tystnade för gott. Det märke som höggs in i änden på timmer som skulle sågas på Sandö bestod av en romb ställd på sitt ena hörn. Det märket pryder nu förpackningar och etiketter på whiskyn som också bär sågverkets namn, Silent Mills 02 – Sandö.

 

Silent Mills 02 – Sandö

Artikelnr: 4082202

Pris: 799 kr

 

Text och bild – Pressmaterial

 

 

 

Visited 11 times, 1 visit(s) today