Du i Fokus
Dryck

Prisvärda tips på nyårsbubbel!

skriv ut
Att skåla in det nya året med bubbel är för många en självklarhet. Men det kanske inte måste vara dyraste sorten. Här tipsar vi om några prisvärda alternativ till tolvslaget.

– Champagne är en läskande dryck som kännetecknar lyx och fest. Den är oftast dyrare än andra vin och något som därför avnjuts vid särskilda tillfällen. Champagne i den lägre prisklassen håller fortfarande god kvalitet och kan drickas till fest likväl som till vardags. Det är allsidigt och passar perfekt till fördrink, eller som huvudroll i en fruktig drink. Den gör sig dessutom utmärkt till en mängd maträtter, eller till hela middagen vilket en del glömmer bort, säger Linda Sorby, sommelier och marknadschef på The Wine Company.

Champagnens historia
Det mousserande vinet kommer från Champagne i norra Frankrike. Den särskiljs från övriga mousserande viner genom att den andra jäsningen sker på flaska. Detta skapar ett högre tryck i flaskan vilket leder till fler bubblor och en krämigare textur. Jästfällningen ger även en tydlig brödton. Sedan 1700-talet har det mousserade vinet producerats i Champagne vilket gör regionen till den plats i världen där vinet producerats längst. Druvsorterna som ingår är chardonnay, pinot noir och pinot meunier. Förhållandet druvorna emellan avgörs av tillverkaren, vilket innebär att det kan vara stor skillnad på smaken. Mängden restsocker i vinet skiljer sig också mellan producenter, vilket kan vara värt att lägga på minnet, då även detta påverkar smakprofilen.

Champagne Consulat Palace Cuvée Prestige
Brut, Champagne AC
Vid sidan av de stora champagnemärkena finns det även små champagnehus som exempelvis Baron Fuenté, som övertygar med sin Consulat Palace Brut Cuvée Prestige. Denna cuvée har en doft av gula frukter och en aning brioche. I gommen framträder mogna fruktaromer och åter igen en lätt briocheton, som förenas med en mineralisk struktur och en fin syra. Mycket stilfullt och elegant!
Artikel-nr.: 320157
Pris: 229 kr

Champagne Veuve Sainte Dorée Blanc de Blancs
Brut, Champagne AC
Blanc de Blancs är en klassiker från Champagne, framställt av endast en druvsort: chardonnay. Den långa lagringen på jästfällningen har gett det ädla vinet en mycket krämig struktur. Aromerna av citrusfrukt och honungsmelon är karakteristiska. Rent, rakt, svalt mineraliskt och med en kvardröjande, livlig mousse – en förstklassig, elegant och stor njutning.
Artikel-nr.: 800770
Pris: 279 kr

Champagne Heidsieck Monopole Rosé
Brut
Den fantastiska skapelsen från Heidsieck & Co. är något av ett insidertips bland roséchampagne. Doften är fruktig med inslag av hallon och björnbär, brioche och apelsinblommor. Smaken är torr (brut), men inte sträv. I gommen upplevs vinet fylligt, runt och mycket harmoniskt.
Artikel-nr.: 797125
Pris: 389 kr

Champagne Bollinger Spécial Cuvée
Brut, Champagne AC i en presentförpackning
Special Cuvée Brut är en av de stora champagneklassikerna och flaggskeppet hos det berömda, privatägda champagnehuset Bollinger. En brut består i regel av 60 procent pinot noir, 25 procent chardonnay och 15 procent meunier. En del jäses på fat, vilket ger krämighet. Det är ett kraftfullt och mustigt vin, men också oerhört välavvägt. Doftar aprikosmarmelad, nötter, honung, äpple och grapefrukt. Känslan i gommen är djup och koncentrerad.
Artikel-nr.: 160659
Pris: 479 kr

 

Text och bild – The Wine Company /montage Marlene Rindå Jikita

 

Visited 28 times, 1 visit(s) today