Spagetti carbonara med palsternackspancetta
4 portioner
- 200 g okokt fullkornsspaghetti
- 2 palsternackor, skalade
- 1 rödlök, skalad och tunt skivad
- 2 vitlöksklyftor, skalade och finhackade
- 4 msk olivolja
- 1 zucchini
- 1 dl gräddfil eller syrad grädde
- 2 äggulor
- 2 tsk rivet citronskal
- havssalt och nymalen svartpeppar
Gör så här:
Koka upp en stor kastrull med vatten, tillsätt generöst med salt, lägg i pastan och låt koka enligt förpackningen. Häll av allt kokvatten från pastan förutom 1 dl som du sparar i en skål bredvid.
Skär palsternackorna i små stavar. Hetta upp 2 msk olivolja i en stor stekpanna på medelvärme och fräs palsternacka och rödlök med en nypa salt i 10 minuter, eller tills löken börjar mjukna. Tillsätt vitlök och resterande olja och fräs i ytterligare 5 minuter, eller tills palsternackan är gyllenbrun och knaprig.
Häll gräddfil, äggulor, parmesan och citronskal i en skål. Krydda med salt och peppar och vispa ihop.
Svarva zucchinin till strimlor och ställ åt sidan.
Lägg spaghettin i stekpannan och tillsätt lite av det sparade kokvattnet, äggblandningen, palsternacksfräs och zucchinistrimlorna, vänd runt snabbt så att äggulorna tjocknar till en silkeslen sås och inte blir äggröra. Tillsätt lite mer av kokvattnet om såsen behöver tunnas ut.
Servera genast och toppa med parmesan, olivolja och persilja (valfritt).
Tips: Krydda rätten med extra mycket nymalen svartpeppar, rör ner hackad persilja och servera med en stor grönsallad.
För er Viktväktare:
MittWW: Grön 8, Blå 7 per portion, om man använder 2 msk olja och Larsas fettfria grekiska yoghurt. Lägg till SP för parmesan mm.
Recept och bild – Säsongens bästa