Du i Fokus
Dryck

Fontana Candida Frascati – Kurvig italiensk skönhet firar 55 år

skriv ut
I år är det 55 år sedan Fontana Candida Frascati fick status som DOC, Denominazione di Origine Controllata, en viktig statlig kvalitetsstämpel. Vinhuset uppmärksammar denna hedersbetygelse genom att förära det vita vinet en födelsedagsetikett och vi passar på att berätta om vinet spännande historia.

Fontana Candida Frascati har en unik, sensuell form som för tankarna till en kurvig kvinnlig torso. På flaskan återfinns även en elegant liten glasrelief i form av en fontän. Flaskan formgavs redan på 1950-talet av en kvinnlig italiensk designer och står med sitt fylliga yttre än i dag ut i mängden av buteljer.

Förutom att det är ett av romarnas favoritvin – som gärna inmundigas till friterade grönsaker på Piazza Navona – så är Fontana Candida Frascati även en del av vår svenska dryckeskultur och har funnits på Systembolagets hyllor sedan monopolet grundades år 1955!

Över hela världen är Fontana Candida synonymt med Frascati. Vinet är uppkallat efter staden Frascati, 2,5 mil sydost om Rom, i Lazio. Arkeologiska fynd från den antika staden Tusculum, nu Frascati, visar att det odlades druvor för vin redan på 500-talet före Kristus.

Detta uråldriga vin, sprunget ur de romerska kullarna, har kallats påvarnas och folkets vin. Medan påvarna drack Frascati dagligen så drack folket det allenast vid högtidliga tillfällen. Det sägs att under de påvliga valen av Innocentius X och av Clemens X sprutade det Frascati ur fontänerna, ur marmornäsborrarna på Marcus Aurelius häst och ur lejonen i Capitolium. Folk trängdes, med vad de hade till hands, för att fånga de åtråvärda dropparna.

Druvorna plockas och skördas under september på utvalda vingårdslägen i sluttningarna som ligger i DOC-området Lazio. De tas omhand omedelbart och vinifieras sedan enligt den traditionella metoden kallmacerering. Efter vinifieringen vilar vinet på ståltank under kontrollerade former i två månader.

Fontana Candida Frascati är gjort på en mix av druvor som växer på vulkanisk jord och är ett fruktigt och lättmatchat vitt.  Doft med är med inslag av gröna äpplen, havtorn och mandel. Det är torrt, friskt och balanserat med lång eftersmak av citrus och mandel. Vinet som passar till många klassiska italienska pastarätter, men även fisk och skaldjur, kyckling, kalvkött, vegetariska soppor, grönsaker och milda ostar.

Vinet serveras vid 8–10°C.

Fontana Candida Frescati

Nummer: 2410

 

Förpackning: Flaska, 750 ml respektive 375 ml.

Pris: 75 kr respektive 45 kr.

 

 

Text – Marlene Rindå Jikita, Bild – Pressmaterial

 

 

Visited 25 times, 1 visit(s) today