Du i Fokus
BöckerMat & Dryck

Familjen Turdieva är Bäst i köket!

skriv ut
Strax innan jul korades familjen Turdieva som vinnare i första säsongen av “Bäst i köket”. Programledarna imponerades av mamma Maria, och syskonen Nazuk och David, som briljerade i köket. Vinsten var att ge ut en kokbok, här är den: Familjen Turdieva – Bäst i köket – våra bästa recept 

Under hösten har vi fått se flera olika familjer laga mat på bästa sändningstid. Tre personer har ingått i varje lag, allt från mormödrar till kusiner och alla har haft olika bakgrund och erfarenhet av matlagning. Till slut stod Maria, Nazuk och David som vinnare. Med en fot i det kazakstanska köket och en i det uiguriska har man skapat traditionella rätter och lyft fram helt andra smaker än många är vana vid.

Kokboken Familjen Turdieva – Bäst i köket – våra bästa recept visar på kärleken till både familjen, råvaror och matlagning. Här finns “comfort food”, sidorätter, värmande och mättande soppor och grytor. Heta asiatiska smaker i en bas som kan varieras i oändlighet. I det uiguriska köket är kött som lamm, nötkött och kyckling vanligt, men  många av rätterna kan göras som vegetariska om man föredrar det.

– Råvaror köper man i säsong. För mig är det en självklarhet eftersom jag har vuxit upp med att handla det som var billigast och som det fanns mest av. Jag har svårt för matsvinn och har lärt mig hur man tar vara på hela råvaran. Det går alltid att tänka till hur man kan koka soppa på en spik, eller som man säger på ryska: ”koka gröt på en yxa” – och få maten att räcka till. Eller att maxa en råvara både i smak och variation, säger Maria Turdieva.

Under hundratals år var kazakerna nomader som flyttade runt och födde upp hästar, får och kameler. I Kazakstan bor det i dag många olika folkslag, Turdievas är uigurer som har sina egna mattraditioner. Vanliga ingredienser i det uiguriska köket är kött, men man använder även mycket morötter, tomater, lök, paprika och selleri. Dessutom används olika mjölkprodukter och frukt. Vid en typisk uigurisk frukost serverar man te med hembakat bröd, smetana, oliver, honung, russin och mandlar. Vanligt är att bjuda gästerna på te, nanbröd och frukt medan huvudrätterna tillagas. Maten äts oftast med pinnar.

Familjen Turdieva – Bäst i köket – våra bästa recept är en himla snygg kokbok! Det är kanske inte journalistiskt korrekt att skriva så i en recension, men den är det! Kärleken till mat, råvaror och traditioner går rakt igenom texten och in i läsaren. Bilderna är läckra och lockande, man vill testa precis vartenda recept! Dessutom blir man väldigt sugen på att åka till Kazakstan och ta del av maten och kulturen där. Familjen har alltså inte bara lyckats nå ut med sin fantastiska mat, utan även lockat till att upptäcka ett helt land.

Vi är helt säkra på att Maria, Nazuk och David dyker upp i många fler sammanhang!

 

 

Text – Marlene Rindå Jikita, Bild – Pressmaterial

 

Visited 42 times, 1 visit(s) today