Du i Fokus
DryckMat & Dryck

En djupdykning i öl

skriv ut
Öltrenden i Sverige är både stor och stark. Men vad vet du om ölstilar, ölglas och serveringstemperatur? Sundqvist rätar ut några frågetecken kring denna gyllene dryck.

Intresset för öl idag är stort – men det är knappast nytt. Så länge vi människor har odlat spannmål har vi också tillverkat öl i någon form. De äldsta fynden av ölbryggning är mer än 5 000 år gamla. Bland annat har arkeologer hittat stentavlor i Mellanöstern med bestämmelser kring tillverkning och tillstånd att sälja.

Öl består i grunden av fyra olika ingredienser: malt, humle, jäst och vatten. Det som skiljer en öl från en annan är dels hur den är framställd, dels mängden ingredienser.

OLIKA ÖLSTILAR

Lager: Lager är världens vanligaste öl. Jäsningen sker i en sval temperatur under förhållandevis lång tid. Det gör att jästcellerna sjunker till botten och ölet blir underjäst. Typiskt för lageröl är en tydlig doft och smak av malt. Ölet har fått sitt namn från tyskans ord för ”att lagra”, eftersom det tål lagring bättre än överjäst öl. Lager är också en variant av den tjeckiska ölsorten pilsner.

Veteöl: Veteöl, eller weissbier, är ett överjäst öl som är populärt i Tyskland och Belgien. Ölet innehåller både malt från sädesslagets korn och mältat vete. Vid framställningen används även speciella jäststammar. Tillsammans ger detta veteölet en mycket speciell smak som bland annat utmärker sig med en friskhet, låg beska och toner av banan och kryddnejlika. Veteöl är ofta ofiltrerat och grumligt.

Ale: Ale kommer ursprungligen från England. Överjäsning och lite extra humle ger ölet en distinkt fruktsmak, syra och behaglig bitterhet. Det finns många olika varianter av ale, till exempel Pale Ale, Cream Ale och Brown Ale. Ölsorterna skiljer sig i såväl smak som färg och styrka. En typ av ale som fått en renässans på senare tid är India Pale Ale, IPA. Det började i slutet på 70-talet, när mikrobryggerierna i USA började experimentera med ölstilen. Snart följde fler länder deras exempel. Idag är IPA mer populärt än någonsin och även i Sverige är det en stor favorit bland just mikrobryggare.

Suröl: Suröl, eller syrligt öl, framställs genom spontanjäsning. Vanligast är att jäsa ölen genom att tillsätta mjölksyrabakterier. Typiskt för suröl är en tydlig syra som sträcker sig från mild mjölksyra till skarp ättiksyra. Det är vanligt att låta suröl efterjäsa tillsammans med frukter eller bär. Ett exempel det belgiska ölet kriek som är ett suröl gjort på körsbär.

Porter/Stout: Porter och stout är två snarlika ölsorter. Båda är mörka, nästan svarta, vilket kommer av att delar av malten är rostad. Porterölet är äldst. Det har sitt ursprung i 1700-talet i London, medan stouten utvecklades något senare i grannlandet Irland. Ölsorterna är kraftiga och fylliga i sin karaktär. Till en början var stouten söt och portern besk, men idag är skillnaden mellan ölen inte lika tydlig.

ÖLGLAS

Vilket glas är då bäst till öl? Generellt sett är det bättre att servera öl i ett glas med fot än ett glas utan fot, eftersom det gör att drycken håller sig kall längre. Ett vanligt ölglas är det så kallade pilsnerglaset med rundad kupa och avsmalnande öppning. Formen hjälper till att lyfta dofterna i ölet och passar inte enbart till pilsner och lager, utan även till humlearomatisk öl som exempelvis IPA. Veteöl och suröl gör sig oftast bättre i ett ölglas med rak kupa, där drycken upplevs med lika delar näsa och mun. Tvärtom gäller för kraftig öl som porter och stout. Här behövs ett glas med extra stor kupa för att smakerna ska komma fram på bästa sätt.

SERVERA VÄLKYLD

Hur kall ska en öl vara? Det är till stor del en smaksak, men det beror också på vilken typ av öl du dricker. En ljus öl vinner ofta på att serveras riktigt kall, medan en mörk öl kan ha någon grad extra i glaset. Här nedan är några bra riktlinjer att utgå ifrån. I slutändan är det givetvis du själv som avgör vilken öltemperatur som känns rätt för dig!

Suröl och veteöl: 6–8 grader.
Ljus lager och ale: 8–10 grader.
Mörk lager och ale, porter och stout: 10–12 grader.

 

Text och bild – Sundqvist 

 

Visited 8 times, 1 visit(s) today