Du i Fokus
Hem & Inredning

Kasper Friis Kjeldgaard vinnare av designpriset Formex Nova 2019

skriv ut
Den 20 augusti delades designpriset Formex Nova än en gång ut till årets nordiska formgivare. I år gick priset till den danska konstnären och formgivaren Kasper Friis Kjeldgaard. Designpriset Formex Nova arrangeras av Formex tillsammans med Stockholmsmässan och delas varje år ut till en ung formgivare verksam i norden.

Formex instiftade priset Formex Nova redan 2011 för att främja nordiska design och lyfta fram nya mindre etablerade formgivare som spås en starkt lysande framtid. Årets vinnare Kasper Friis Kjeldgaard tog examen vid Royal Danish Academy of Fine Arts of Design 2016 och är mest känd för sina vackra mobiler i borst och metall. Kasper använder sig av samspelet mellan naturkrafter som balans och gravitation tillsammans med spännande materialval för att skapa unika uttryck i sina verk. Hans verk har bland annat ställts ut på Mindcraft i Milano, The Curio – Chart Art Fair och i Patrick Parrish Gallery.

Juryns motivering lyder:

Med en sinnlig närhet till material och starka uttryck i metall och borst skapar Kasper Friis Kjeldgaard skulptural tredimensionalitet. Han har en unik känsla för detaljer och materialövergångar. Kreativiteten rör sig på gränsen mellan konst och design. Hans konstnärliga förmåga skulle även kunna vara en stor tillgång i design av vardagsprodukter.

Kasper är väldigt överraskad över att få priset, men kanske mest över att vara nominerad över huvud taget. Men självklart väldigt stolt också, även om han inte riktigt vet vad detta kommer att betyda för hans karriär. Han hoppas att det kan ge en öppning att arbeta med mot de skandinaviska länderna.

Nytt för i år är den nyinstiftade utmärkelsen Formex Nova Hållbarhetsprodukt, ett hedersomnämnande som tilldelas den Stockholmsbaserade designern och arkitekten Madeleine Nelson för den klimatsmarta produkten Regrow.

Juryns motivering lyder:

Hållbar design – sustainism – är idag nödvändigare än någonsin. Årets hedersomnämnande går till den klimatsmarta produkten Regrow av Madeleine Nelson. Miljöengagemanget måste idag finnas hos oss alla och kan mycket väl börja vid diskbänken. Denna produkt ger grönsaken livet åter och oss föda gång på gång. Regrow är både tankeväckande och genial. Enkel? Men det är ju det enkla som är det svåraste att uppnå.

 

Text och bild – Pressmaterial

 

Visited 2 times, 1 visit(s) today