Saffransbullar i långpanna

skriv ut
1 plåt = 24-30 bullar

Fördeg

  • 5 dl mjölk (rumsvarm)
  • 50 gr jäst
  • 2 gr saffran eller en påse saffranpaste
  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 7 dl vetemjöl

För utbak

  • 170 gr smör (rumsvarmt)
  • 5 gr salt ( 1 tsk)
  • 9 dl vetemjöl

Pensling

  • 1 uppvispat ägg
Gör så här:

Börja med fördegen genom att bland mjölk, jäst, saffran, ägg, strösocker och vetemjöl i en bunke. Vispa till en kladdig deg. Täck över och låt stå, gärna lite varmt, i 30 minuter.

Tillsätt smör, salt och mjöl till en påbörjade degen. Kör på hög hastighet eller knåda tills den börjar att släppa från underlaget, minst 5-6 min med maskin och 10 min för hand.

Dela degen i lika stora delar, rulla till bullar och lägg tätt i en långpanna som är täckt med bakplåtspapper. Täck med bakduk och låt jäsa ca 2 timmar.

Sätt ugnen på 200 gr. Pensla bullarna med det uppvispade ägget och grädda dem mitt i ugnen 12-15 minuter. Ta ut och låt svalna.

 

För er Viktväktare:

Personliga Points: 172 PP för hela plåten om man tar 1,5 dl lättströ och 0,5 dl vanligt strösocker, lättmjölk och tar smör- och rapsolja istället för smör.

 

 

Recept – Martin Jikita, Bild – Marlene Rindå Jikita