Saffransbullar i långpanna
1 plåt = 24-30 bullar
Fördeg
- 5 dl mjölk (rumsvarm)
- 50 gr jäst
- 2 gr saffran eller en påse saffranpaste
- 2 ägg
- 2 dl strösocker
- 7 dl vetemjöl
För utbak
- 170 gr smör (rumsvarmt)
- 5 gr salt ( 1 tsk)
- 9 dl vetemjöl
Pensling
- 1 uppvispat ägg
Gör så här:
Börja med fördegen genom att bland mjölk, jäst, saffran, ägg, strösocker och vetemjöl i en bunke. Vispa till en kladdig deg. Täck över och låt stå, gärna lite varmt, i 30 minuter.
Tillsätt smör, salt och mjöl till en påbörjade degen. Kör på hög hastighet eller knåda tills den börjar att släppa från underlaget, minst 5-6 min med maskin och 10 min för hand.
Dela degen i lika stora delar, rulla till bullar och lägg tätt i en långpanna som är täckt med bakplåtspapper. Täck med bakduk och låt jäsa ca 2 timmar.
Sätt ugnen på 200 gr. Pensla bullarna med det uppvispade ägget och grädda dem mitt i ugnen 12-15 minuter. Ta ut och låt svalna.
För er Viktväktare:
Points: 165 P P för hela plåten om man tar 1,5 dl lättströ och 0,5 dl vanligt strösocker, lättmjölk och smör- och rapsolja istället för smör.
Personliga Points: 172 PP för hela plåten om man tar 1,5 dl lättströ och 0,5 dl vanligt strösocker, lättmjölk och tar smör- och rapsolja istället för smör.
Recept – Martin Jikita, Bild – Marlene Rindå Jikita