Kaffebröd – bakat med kaffe förstås!
2 limpor
- 100 gram smör
- 5 dl överblivet kaffe
- 50 g jäst
- 3 msk sirap
- 1,5 tsk salt
- 10 dl rågsikt
- 4 dl vetemjöl
Gör så här:
Smält smöret i en kastrull och häll på det överblivna kaffet. Värm till fingervarmt och häll därefter ner vätskan i en bunke. Smula ner jäst i bunken och rör ihop. Tillsätt sirap, salt och hälften av vetemjölet och rågsikten. Jobba ihop till en smidig deg genom att blanda i resten av rågsikten pö om pö. När degen är så pass smidig att den lossnar från bunkens kanter – strö över lite vetemjöl på toppen, lägg över en bakduk och låt jäsa i cirka 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader. Knåda ihop degen på mjölat bakbord, dela i två delar som du formar två limpor av eller gör härliga matbullar av degen. Lägg på bakplåt (med bakplåtspapper) eller i två smorda formar. Låt jäsa ytterligare i 30 minuter. Grädda i ugnen i cirka 30 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
Servera till kaffet tillsammans med smör på, och smarrig marmelad, funkar även att rosta!
För er Viktväktare: 134 SP Flex för hela satsen.
Recept – Emma Sundh, Bild – Löfbergs