Du i Fokus
Bakning

Isabella Westergren Årets Konditor 2019

skriv ut
Efter två intensiva tävlingsdagar stod det klart att Isabella Westergren från Bollnäs kammade hem vinsten i Årets Konditor 2019 och därmed kan titulera sig svensk mästare för professionella konditorer. Isabella fångade temat genom att bjuda på en tårta med inspiration från sina egna sinnen och smaker från trädgården där hon växte upp. 

Under två fullspäckade finaldagar på Bak-och Chokladfestivalen i Stockholm kämpade fem skickliga konditorer om att ta hem den prestigefulla titeln. Under 10 timmar fördelat över två dagar har de skapat tårtor, fyra sorters bakverk till mignardisefat och tallriksdesserter, allt utifrån temat ”de fyra elementen”, det vill säga eld, jord, vind och vatten.

Isabella tolkade temat genom att låta sina egna sinnen inspirera de olika elementen. Med syrliga och fräscha smaker hämtade från trädgården hemma i Bollnäs bjöd Isabella på tårtan Sommarvind med svarta vinbär i fokus för att representera elementet vind. Petit fourerna Solkyss och Höstglöd symboliserade eld och pralinerna Havsbris och Morgondagg vatten. Med syra från lingon, sötma från blåbär och smaker av kaffe presenterade Isabella avslutningsvis sin dessert Skogsglänta för att representera jord, som var det fjärde och sista elementet.

Efter en jämn kamp med hög nivå stod det klart att Isabella Westergren från Bollnäs kammade hem vinsten, och numera alltså kan titulera sig Årets Konditor, tillika svensk mästare för professionella konditorer. Isabella är 28 år gammal och bor  i Stockholm där hon till vardags jobbar som konditor på Hotell At Six.

“Sedan jag fick höra talas om Årets Konditor har jag varit och tittat varje år. Att själv vara med i tävlingen har varit otroligt häftigt och utvecklande, så att nu vinna alltihop betyder såklart jättemycket. Jag är fortfarande i början av min karriär, så det här känns verkligen som ett kvitto på att det jag gör är bra och i rätt riktning. Jag hoppas att detta kan öppna nya dörrar för min framtid som konditor!” Säger Isabella Westergren.

Juryns motivering:

”Vinnaren av Årets Konditor 2019 har bjudit juryn på en spännande resa genom de fyra elementen. Inspirerad av sina egna sinnen har vinnaren delat med sig av allt ifrån knivskarpa explosiva smaker av skog till en tårta som lät vinden blåsa konditorhatten av juryn. Vinnarens yrkesskicklighet syns i allt från utveckling av recept till teknik och precision i finishen. Årets Konditor 2019 tillika svensk mästare för professionella konditorer är Isabella Westergren.”

“Att kunna prestera på den höga nivå som vi sett under årets tävling, under tidspress och inför publik, kräver inte bara talang och hård träning, utan även ett otroligt starkt psyke. Med en personlig, genomtänkt tolkning och sprudlande energi bjöd Isabella på magi vid bakbordet. Jag ser fram emot att följa denna unga talang i framtiden”, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer som arrangerar tävlingen.

På andra plats i Årets Konditor 2019 kom Sara Nilsson från Hedemora, Head Chef Pastry på Svenska Mässan Gothia Towers i Göteborg. Tredjeplaceringen gick till Jimmy Wollberg som till vardags är med och driver Berzelii Choklad i centrala Göteborg samt konditorlärare på gymnasiet och yrkeshögskolan.

 

Text och bild – Pressmaterial

 

 

Visited 27 times, 1 visit(s) today