Grillad lax med örttäcke & blomkålscouscous

skriv ut
4 portioner
  • 4 st laxfiléer
  • 15 gr basilika
  • 30 gr persilja
  • 1/2 citron, pressad saft och rivet skal
  • 1 tsk hackad chili
  • 1/2 dl olivolja
  • salt

Blomkålscouscous

  • 550 g blomkål
  • 1 dl svarta oliver
  • 100 g sojabönor
  • 15 gr basilika
  • 1/2 dl kaprisbär
  • 2 msk olivolja
  • 1/2 citron, pressad saft och rivet skal
  • Salt och nymald svartpeppar
Gör så här:

Lägg laxfiléerna på hushållspapper så överflödigt vatten försvinner. Tänd grillen och invänta fin glöd eller sätt ugnen på 200 grader.

Mixa basilika, persilja, citronsaft och det rivna skalet, olivolja och salt till en örtpasta. Ställ åt sidan.

Koka upp en kastrull med lättsaltat vatten. Pulsmixa blomkålsbuketterna i en matberedare till couscous-storlek och koka hastigt i vattnet, cirka 1 minut. Häll av och kyl ner i kallt vatten, låt rinna av väl.

Grovhacka oliver och kapris och blanda med blomkålscouscousen i en bunke. Tillsätt resterande ingredienser och häll upp i en skål.

Salta laxfiléerna och bred på hälften av örtpastan på laxfiléerna och grilla direkt på galler eller på en bit folie. Sätt på locket på grillen och låt fiskfiléerna bli helt genomlagade, det tar cirka 3–4 minuter eller i ugn ca 10 min.

Bred på resterande örtpasta på laxen och servera tillsammans med blomkålscouscousen.

 

För er Viktväktare:

Smartpints Flex: 24 SP Flex för allt, men det går nog att minska oljan en del.

 

Recept och bild – Findus