Du i Fokus
Bakning

Disa Molin – Årets Konditor 2018

skriv ut
Efter 10 timmars stenhårt arbete och mängder med arbetsmoment under två dagar, har återigen Årets Konditor korats. Vinnare 2018 är Disa Molin från Nääs Fabriker Hotell och Restaurang i Göteborg. Disa gav uttryck åt det lekfulla temat Tivoli med ett genomgående exceptionellt hantverk.

Tävlingen Årets Konditor jubilerar genom att fylla 30 år i år. Två dagar av glödande passion, knivskarp koncentration och imponerande kreativitet har lidit mot sitt slut. Fyra av landets främsta konditorer har gjort upp i den prestigefulla tävlingen inför ett fullsatt publikhav på Bak- & Chokladfestivalen i Stockholm.

Konditorer visade upp fantasieggande bakverk, mer likt konstverk, när de omvandlade temat tivoli till tävlingens tre delmoment: tårta, tre sorters söta finger foods och en tallriksdessert. För att förvissa juryn om sin kompetens och värdighet som vinnare utkrävdes rejäla uppvisningar i smakakrobatik och estetik från finalisterna. Efter en händelserik dag var det Disa Molin och hennes enastående dessert som särskilt imponerade på juryn.

Desserten var formad som stommen av en slänggunga och vackert placerad på en kakaosprayad tallrik som utgjorde siluetten av en karusellåkande person. Disa skapade även makalösa finger foods med tydliga smaker, vackert placerade i en strut. Smakerna i kombination med texturen i en av Disas finger foods, TOMBOLA, var fantastiska. En krispig mördeg mötte en len vaniljgrädde och en syrlig körsbärskräm. Det är ingen tvekan om att Årets Konditor 2018 besitter en stor förmåga att hänföra med sitt hantverk, sin teknik och sina säkra smaker. Med sin insats är Disa väl värd titeln Årets Konditor 2018.

Juryns motivering:

Likt en upplevelse på tivoli har årets vinnare bjudit på en variation av lugna, oväntade och blixtrande smakupplevelser. Juryn kände sig som passagerare på en färd i kärlekstunneln och den festliga dagen avslutades med en dessert som skapade ett pirr i magen likt åkturen i en slänggunga. Vi ställer oss alla i kö för att köpa årskort på vinnarens tivoli.

– Den här vinsten känns så himla rolig! Desserten är det jag är mest nöjd med, den är verkligen jag! Jag hade smakbilden på desserten klar väldigt tidigt, och jag lyckades presentera det tydligt. Jag gillar när det är syrligt, och det märkte man i mina bakverk. Sockerdekorationen var jag orolig över, det är inte min paradgren, men det var väldigt roligt och gick bra. Allra svårast var nog att hålla tiden, mot slutet drog jag över några sekunder. Att vinna känns jättestort, det är en bekräftelse, och förhoppningsvis öppnas många dörrar också, säger Disa Molin, vinnare av Årets Konditor 2018.

Här är Disas olika bidrag:

TÅRTA: ”LOOP” Kaka på yoghurt, oliv- och mandelolja, toppad med plommonkompott, chokladcrisp, kesellamousse och chokladbavaroise, som smaksatts med myskmadra. Tårtan är sedan vackert glaserad i vitt och rött.

PETIT FOURER: ”TOMBOLA” – Pate a choux-bakelse fylld med krämig vaniljgrädde och körsbärskräm. Dekorerad med en vacker mördegsblomma och bladguld.

”PARISEHJULET” – Chokladdoppad fingerfood, som i en tugga bjuder på luftig och mjuk pistagekaka som är täckt av hallongelé. Toppad med pistageganache och pistagekex.

”MARÄNGDROPPET” – Chokladdoppad pinnglass med färskost, gul hallonpuré och sudachi. Omsluten av italiensk maräng och dekorerad med bipollenströssel.

TALLRIKSDESSERT: ”SLÄNGGUNGAN” – Mazarinbotten toppad med mandelkräm och svartvinbärsbavaroise. Sedan garnerad med en chokladtunnel fylld med yuzuskum och mandelkräm, samt ett torn av yuzukräm som toppas med en yuzupudding. Vackert dekorerad med svartvinbärssorbet, röd oxalis och timutpeppar. Slänggungan presenteras på en kakaosprayad tallrik.

 

Text och bild – pressmaterial

 

Visited 15 times, 1 visit(s) today