Du i Fokus
Resor

VM i Olivplockning 2018

skriv ut
Andra Världsmästerskapet i olivplockning i historien har ägt rum på den vackra ön Brac i Kroatien. Tävlingen har växt med hela tre lag och den stora frågan inför årets upplaga var om Kroatien skulle kunna försvara sin världsmästartitel eller ej. En annan stor fråga var även om det olivträdstäta Holland skulle kunna försvara sin andra plats och om Grekerna skulle resa sig upp i ren ilska och lämna högtidsmiddagen även i år.

Årets olivskörd har varit sämre än vanligt, därför beslutade man att skippa ett av momenten i tävlingen och bara behålla den grenen där man under 45 minuter plockar oliverna för hand. Att även plocka med maskin skulle i år skada träden för mycket och ge väldigt få frukter. Istället hade man lagt in ett kunskapstest, som inte räknades med i själva tävlingen utan mer som en bonusgrej. Hela tävlingens syfte är att sprida kunskap om oliver och göra reklam om Brac som resmål.

Hur gick det då med Kroaterna, Holländarna och Grekerna? Kroatien hade föryngrat sitt lag, nu skulle barnen till de som vann förra året få chansen. De fyra ungdomarna från Holland var på plats och höll ställningarna så gott det kunde, tyvärr räckte det inte till en pallplats. Grekerna… de kom inte. Istället hade USA, Spanien, Bosnien och Hercegovina, Storbritannien, Slovenien och lilla Sverige hittat till Brac för att testa sina förmågor i Olivplockning.

Tom och Britt Kelsey från Stockholm och Tomas Andersson och Malin Sahlatröm från Bålsta bor numera i Kroatien. Tom och Britt bor här halvårsvis sedan några år tillbaka, de har en liten olivlund med 25 träd och har precis tagit hand om sin andra skörd. Tomas och Malin bor på Brac sedan några månader och har ingen större erfarenhet av olivplockning. Men laget från Holland visade ju tydligt att detta inte har någon avgörande betydelse.

Världsmästare! Jakša Gospodnetić, Mladen Matulić, Martina Lazaneo, Jelena Arnerić.

Kroatiens föryngrade lag lyckades hålla ställningarna och tog hem första platsen även i år. På en hedrande andra plats kom Montenegro och bronset kneps av Slovenien. Sedan var det väldigt jämnt bland övriga lag, Sverige kammade hem en sjunde plats!

Här är hela resultatlistan:

Kroatien: 67,0 kg

Montenegro: 56,6 kg

Slovenien: 51,6 kg

Bosnien & Herzegovina: 46,8 kg

USA: 44,0 kg

Holland: 42,6 kg

Sverige: 40,4 kg

Ungern: 40,2 kg   Vinnare av quizen

Frankrike: 38,2 kg

Spanien: 37,0 kg

Storbritannien: 36,8 kg

Svenska laget. Malin Sahlström, Tom Kelsey, Tomas Andersson, Britt Kelsey.

VM i Olivplockning går av stapeln i oktober varje år och är öppen för alla. Laget skall bestå av två kvinnor och två män, det är enda kravet. Det är välarrangerat, prestigelöst och otroligt roligt! Nu undrar man förstås om Kroatien ska ta hem världsmästartitel även nästa år och om Holland ska ta sig tillbaka upp på pallen igen? Kommer grekerna tillbaka och ska Sverige klättra i resultatlistan? Vi får helt enkelt vänta och se. Det vi vet redan nu är att Tyskland kommer med ett lag och att Norge kan tänkas dyka upp. Då blir det inte bara världsmästerskap, utan även landskap mellan Sverige och Norge! Hur prestigelösa blir tävlingarna då kan man undra…

 

Text och bild – Martin Jikita och Marlene Rindå Jikita

 

Visited 11 times, 1 visit(s) today

Ett svar på ”VM i Olivplockning 2018

Kommentarer är stängda.