Du i Fokus
Mat & Dryck

3 tips på egen inlagd sill till påsk!

skriv ut
Silltårta, gubbröra och sillsallad – varje påskbord speglar en personlighet och inlagd sill går att variera i oändlighet efter tycke, säsong och smak. Att lägga in sill är enkelt och inför påskens festligheter vill Abba tillsammans med den prisbelönta kocken, MSC Ambassadören och fiskardottern Frida Ronge inspirera och guida våra smaklökar genom kreativa sillinläggningar av Abba 5-minuterssill.

Abba är en förkortning av AB Bröderna Ameln och ett välkänt varumärke sedan 1838, alltså långt innan namnet lånades ut till en populär pop-grupp. All produktion av Abba sill sker med förstklassiga råvaror i Kungshamn, med den storslagna bohuslänska skärgården utanför fönstret och med direkt utsikt över vackra Smögen.

Frida Ronge kommer ursprungligen från västkusten men huserar till vardags på Restaurang TAK i Stockholm där hon verkar som kreativ ledare. Här står kvalitativ fisk högst upp på menyn som medvetet valts ut för långsiktigt hållbart fiske.

– Abbas Sill är en älskad och självklar favorit för många på Påskbordet, men det är också en maträtt med lång tradition som vi vill ska fortsätta. För att fler ska upptäcka att sill även är framtidens mat måste vi vara innovativa och visa hur den kan ta plats som god, nyttig, hållbar mat i många fler sammanhang än till de stora högtiderna, säger Malou Wik Yeung, Marketing Manager Abba, Orkla Foods Sverige.

Frida Ronges tips på inläggningar

 

Havtorn och svartpeppar
– I den här inläggningen har jag använt lagen från Abba 5-minuterssill med havtorn och gurkmeja som får representera påskens färger. Jag älskar bäret havtorn som speglar Sverige väldigt tydligt. Gurkmeja är en relativt ny krydda för oss men som kommit starkt i och med hälsovågen. Den är här nedriven från roten, likt ingefära. Dessa smaker möts av svartpeppar och silverlök vilket skapar en fin helhet, säger Frida Ronge.

1 pkt Abba 5-minuterssill
Ättikslag från Abba 5-minuterssill alt din egen 1-2-3 lag
Ca 100 g havtorn
20 g riven gurkmeja
1 st stor gul morot
2 tsk svartpeppar
1 silverlök

Gör så här
Skala och skär moroten i ca 0,5 cm bitar. Blanchera moroten i vatten ca 30 sekunder, låt svalna. Skär sillen i bitar och skär silverlöken i lökskidor, riv gurkmejan och lägg allt i en burk med svartpepparkorn och havtorn, fyll på men lagen från Abba 5-minuterssill, alternativ gör en ny klar 1-2-3 lag av 1 del ättika, 2 delar socker, 3 delar vatten.

 

Röd tomat och chilisill – krämig sill
– Hetta och sälta ackompanjerar sill i en krämig tomatbas mycket väl genom chili och kaprisbär istället för salt, vilket även skapar textur. Ett ytterligare serveringsförslag är att lägga sillen på grillat surdegsbröd. Något jag själv funderar på att sätta på menyn här på TAK, säger Frida Ronge.

1 pkt Abba 5-minuterssill
2 dl majonnäs
2 msk sriracha chilisås
1 färsk röd chili
2 msk tomatpuré
2 st tomater
2 nypor svartpeppar
3 msk kapris eller kaprisbär
Chiliflakes som garnityr

Gör så här:
Skär tomaten i skidor och ta bort kärnhuset. Skär chilin i bitar, smaka av så chilin är lagom stark och anpassa efter egen preferens av hetta och skär sillen i bitar. Blanda majonnäs, tomatpuré, sriachachilisås till en jämn sås och lägg i sillen, tomatskivor, färsk chili, svartpeppar och kapris. Placera allt i en burk. Toppa eventuellt med lite färsk chili och chiliflakes.

 

Så lägger du in din egen Abba 5-minuterssill
Abba 5-minuterssill i ättikslag köps i en miljösmart förpackning och är färdig att lägga in. För de som föredrar en klar lag, går det bra att använda ättikslagen från förpackningen. Vill man sätta sin egen prägel så tillsätts koncentrerad 1-2-3-lag med önskad smaksättning.

Vill man göra sin egen klara lag helt från grunden, låt då sillen rinna av och lägg i den egna lagen så nära inpå serveringstillfället som möjligt, max en dag innan – annars blir sillen mjuk.

För de som föredrar en krämig bas tas sillen från förpackningen och läggs till de krämiga ingredienserna, ofta majonnäs och/eller crème fraiche. Låt gärna dra i kylskåp några timmar innan servering.

Krydda och smaksätt efter önskemål.

Baser:
Klar lag baserad på 1-2-3-lag alternativt Frida Ronges bas på risvinäger
Krämig lag baserad på majonnäs och crème fraiche

 

Recept – Frida Ronge, Bild – Abba

 

Visited 68 times, 1 visit(s) today