Du i Fokus
Hem & Inredning

Årets Sommarblomma 2020 – Boliviabegonia

skriv ut

Sedan 2016 har Mäster Grön utsett Årets sommarblomma i Sverige.  Den utvalda blomman ska ha vissa egenskaper, som återkommer varje år. Förutom att Årets sommarblomma ska ha ett högt odlingsvärde så ska den också bidra positivt till dina sinnen samt främja insektslivet. I år hade Begonia Boliviensis Summerwings alla de egenskaperna. 

Tänk dig en ytterst gracil balettdansös i tunn kjol. Hon rör sig lätt som dansande i vinden. Sådan är Boliviabegonians enskilda blomma. Tänk dig henne i hundratal, ja i en jättestor ensemble, där dansarna avlöser varandra länge och ihärdigt. Sådan är växten.

De fyra smala, spetsiga, tunna kronbladen utgör hela blomman tillsammans med en ibland synlig, ljus ståndarsamling. Den hänger som små, nätta fötter under kjolen. Blommorna är nickande, som klockor. Färgerna är vitt med rosa, rött och orange – oemotståndliga.

Bladen är även de långsmala, svagt skeva som typiskt är för Begoniasläktet och har tandade kanter, som ger än mer liv åt bladverket. Bladens nerver och skaft, stjälkar och grenar – allt detta rosa bland det gröna. Det är som en dröm.

Boliviabegonia är en ren art, som naturligt växer i mossiga, fuktiga skogar i Bolivia på Andernas östsida. Till England kom den 1864 och väckte enormt stort intresse på en internationell trädgårdsutställning i Paris 1867. Till Sverige kom den redan 1872 i C.J. Wallins Uppsala läns Trädskolors katalog, men allmänt betydligt senare och populär har den märkligt nog blivit först under de senaste decennierna, i synnerhet nu under 2000-talet då flera Begoniaarter hittar sin renässans både ute och inne.

Denna skira växt är mycket robust och tålig. Den kan torka till, blir fin överallt men blommar mest i halvskugga. Självrensande, kräver minimal skötsel och blommar från utplantering till den första frostnatten. Plantera gärna tillsammans med andra, i samma färg i tex en ampel blir det ett praktullt, stilrent med ett bollformat växtsätt eller som en som en kaskad ur en hög kruka.

Flera färger i stor kruka, blir trädgårdens smycke eller i en låda ihop med andra växter, mellan vilka Boliviabegonian charmigt väver sig in, kanske du hellre väljer en  rabatt, där växten fyller ut, bildar matta mellan högre skönheter.

Hur du än väljer att plantera den så är det viktigt att ge plats så att den slipper trängas, tänk på att den kan bli yvig. Begonia vill ha stor kruka och god jord. Håll jorden lätt fuktig – hellre lite torr än blöt och gärna en svag dos näring i vattnet hela sommaren. Lyft på bladverket då och då och tag bort torrt och visset, som kan finnas där undertill och till hösten lyfter du in krukan och låter knölen övervintra frostfritt. I mars planterar du om, driver på och hänger ut krukan igen. Då är knölen större än i fjol och plantan blir ännu finare och mer voluminös.

En blomma du kan älska länge!

 

Text och Bild – Mäster Grön

 

 

Visited 25 times, 1 visit(s) today