Du i Fokus
Upplevelser

Pär Engsheden och Sara Danius Nobelklänningar

skriv ut
Den 16 juni öppnade utställningen med de Nobelklänningar som Pär Engsheden skapade till Sara Danius. Tillsammans med de ikoniska plaggen visas accessoarerna som bars till dem samt Carl Bengtssons fotografier av Sara Danius iförd klänningarna. 

”Sara Danius bär det mest modiga valet i kväll! En knallcerise cape och en cognacsfärgad klänning. 25 meter av vacker sidentaft har skapat denna kreation – signerad Pär Engsheden”, klargjorde Cia Jansson, chefredaktör för modemagasinet Elle i SVT:s direktsändning från Nobelfesten 2018.

Pär Engsheden är en av Sveriges främsta designers. Under åren 2015–2018 skapade han fyra uppmärksammade klänningar till Sara Danius, Svenska Akademiens ständiga sekreterare. Designprocessen utvecklades i ett ovanligt nära samarbete mellan kreatör och bärare. Deras samtal om mode, filosofi och litteratur pågick under gemensamma middagar, resor, i brev och sms samt under otaliga provningar. Med Danius som sin musa skapade Engsheden fyra unika klänningar som alla bär på en individuell berättelse.

Pär Engsheden och Sara Danius Nobelklänningar erbjuder inte bara ett möte med de ikoniska plaggen utan även de accessoarer som Danius bar till dem samt Carl Bengtssons fotografier av henne iförd klänningarna. Utställningen är en del av Pär Engshedens konstnärliga forskningsprojekt som han bedriver vid Beckmans designhögskola, där han sedan 2013 också är ansvarig för modeutbildningen.

Utställningen är producerad i nära samarbete med Pär Engsheden samt Sara Danius och hennes familj. Den utgår från Pär Engshedens konstnärliga forskning och är ett samarbete med Beckmans designhögskola som också kommer att ge ut en bok med forskningen i samband med ett seminarium under utställningsperioden. Utställningen har möjliggjorts tack vare generöst stöd från Nationalmusei Vänner.

En publikation om utställningen med fokus på Sara Danius och hennes egen forskning om mode ges också ut av Nationalmuseum och en audioguide finns i Nationalmuseum Visitor Guide App. Antalet besökare i utställningen är begränsat och biljetter köps antingen på plats i museet i mån av tillgång eller förköps via Nationalmuseums hemsida.

Pär Engsheden och Sara Danius Nobelklänningar visas på mellanplan på Nationalmuseum 16 juni – 21 februari 2021.

 

Text och bild – Pressmaterial/Carl Bengtsson

Visited 38 times, 1 visit(s) today