Du i Fokus
Hälsa & MotionTeknik

Fitbit Alta – för bättre koll!

skriv ut
Motivation går tyvärr inte att köpa på burk, men ett aktivitetsarmband kan fungera för att få dig att röra dig mer. Fitbit har funnits länge och i olika utföranden, vi har testat Fitbit Alta.

Fitbit Alta har lite mer påkostad design än sina föregångare. Själva aktivitetsmätaren är i polerad metall med en touchdisplay. Armbanden är utbytbara, och förutom de sedvanliga plastarmbanden har man även armband i läder och metall att välja mellan. Klassiska armband finns i färgerna svart, blå, turkos och lila.

Fitbit Alta har allt som sina föregångare har, plus lite till. Den känner igen vissa typer av sportaktiviteter som tennis, fotboll, cykling och löpning och mäter automatiskt tiden du ägnar dig åt dem. Den påminner dig också om att röra dig om du suttit still för länge. Den synkar dina data mot din mobil och mot webben. Tyvärr saknar den pulsmätare och visar heller inte antalet trappor eller våningar som några av de andra Fitbiten gör.

För att väcka armbandet och se all information för man antingen upp den för att titta på den eller så knackar du två gånger på den. För att bläddra mellan visningar knackar du en gång. Fitbit Alta har en utmärkt app i mobilen och en del nya funktioner jämfört med föregångarna. En av de bästa är att den håller reda på om du gått minst 250 steg i timmen (på timmar under dygnet som du själv väljer). Har du inte gjort det så påminner den dig. Det är stor variation i påminnelserna, är du nära målet kan den till exempel säga “fixar du 45 steg till?”, det är kul och blir personligt. Bra är också att den sätter upp mål för att du ska ha en minimimängd motion minst fem dagar i veckan.

Vi har testat Fitbit Alta under cirka tre veckor och är nöjda med stegmätningen, påminnelserna man får, displayens utförande, att man kan koppla ihop sig med vänner och tävla mot dem och utseendet i övrigt. Ett ytterligare plus är att den är lite av en smartwatch, dvs den vibrerar när telefonen ringer och får man ett sms så sysns det på displayen. Det enda vi skulle vilja ha är pulsmätare och ett säkrare armband. Fortfarande är det ett ”snäpp-lås” som gör att den är lätt att tappa, vilket också hände flera gånger under testet. Med ett annat, säkrare armband, hade vi varit helt nöjda! Det är väldigt surt att tappa ett armband för nästan 1500 kr.

Fitbit Alta finns att köpa i de flesta butiker som säljer elektronik.

Bild och text – Marlene Rindå

Visited 14 times, 1 visit(s) today