Du i Fokus
Hälsa & Motion

Coala håller koll på ditt hjärta

skriv ut
Ungefär en tredjedel av alla över 57 år har någon gång sökt vård pga hjärtbesvär. Många av dessa har inte uppvisat några besvär när de väl träffat en läkare och på så sätt kanske inte blivit tagna på allvar. Nu lanseras Coala Heart Monitor, en svensk innovation som ska hjälpa fler att upptäcka hjärtsjukdomar i tid. Nu kan vem som helst enkelt testa sitt hjärta hemma, på jobbet eller på vilken plats som helst och direkt få en analys via sin smartphone. Vid avvikande resultat har användaren möjlighet att direkt få råd från Hjärtupplysningen.

Hjärt- och kärlsjukdomar är den främsta dödsorsaken i världen – bara i Sverige dör fyra av tio i hjärtrelaterade sjukdomar – och orsaken är i många fall en sen diagnos. Man vet att hjärtsjukdomar hos kvinnor ökar men inte alltid är så lätta att upptäcka innan det är för sent. Svenskutvecklade Coala Heart Monitor, en digital självscreeningsprodukt registrerar snabbt och enkelt hjärtljud, EKG och hjärtfrekvens så att eventuella symptom kan upptäckas i tid. Genom att placera Coalan mot hjärtat i 30 sekunder, följt av en referensmätning med tum-EKG, får användaren på bara några sekunder reda på hur hjärtat mår. Inga sladdar eller annat krångel.

– Coala är en trygghetstjänst. Den finns för alla som har historik av olika hjärtrubbningar eller hjärtfel, som har släktingar med hjärt- och kärlsjukdomar eller som av någon annan anledning är orolig för hjärtat och vill följa det. Hundratusentals svenskar lever exempelvis med hjärtflimmer idag utan att ens veta om det. Att upptäcka symptomen i tid kan vara helt avgörande, säger Philip Siberg, vd på Coala Life.

Skulle ett avvikande värde upptäckas vid screeningen kan Coala Premium-användare ta direktkontakt med Hjärtupplysningen eller ansluten läkare. Hjärtupplysningen är Sveriges första dedikerade e-sjukvårdsrådgivare med direktuppkoppling mot Coala, vilket gör att användaren snabbt kan få personlig och relevant rådgivning per telefon. Själva enheten är bara 4-5 cm stor och stoppas lätt i fickan. Den levereras med olika accessoarer för att kunna tas med i vardagen och snabbt göra en screening av hjärtat, när som helst och var som helst. Coala Heart Monitor kan köpas på www.coalalife.com eller genom lloydsapotek.se.

Coala kostar ca 1295 kr, till detta kommer två olika abonnemangsformer, Coala Premium och Coala Basic. Basic-abonnemanget vänder sig till den som regelbundet bara vill följa sitt hjärta medan Premium-abonnemanget vänder sig till den som även vill ha tillgång till utbildade hjärtsjuksköterskor.

Detta måste vara årets hjärtligaste julklapp! Till den som kanske har allt, men behöver ha lite koll på sitt hjärta.

 

Text – Marlene Rindå Jikita, Bild – Coala Life

Visited 12 times, 1 visit(s) today