Du i Fokus
Hälsa & Motion

5 bästa stränderna – för vinterbad

skriv ut

Vinterbad, vintersim, isbad – vad vi än väljer att kalla den iskalla trenden har den knappast undgått någon. Oavsett om du gör det av hälsoskäl, äventyrslust eller självplågeri verkar trenden stå sig fortsatt stark – och det finns många tillfällen och platser där du kan vinterbada under årets säsong.

Föreningen Dark & Cold, eller “Mörkrets och Kylans glada vänner” som de också kallar sig, är en förening som verkar för att på ideell basis utveckla positiva upplevelser i de delar av världen som har en lång period med mörker och kyla.

– Sol- och badsemestrar i all ära, men vi vill verkligen hylla mörkret och kylan som vi får uppleva under vinterhalvåret här i Sverige. Inte minst vinterbad är ett utmärkt exempel på hur det går att utveckla positiva upplevelser som får en att känna sig mer levande även under vintern, där man kan ta till vara på de långa perioder av kalla temperaturer och få soltimmar som årstiden innebär för oss, säger Lars Westerlund, talesperson för Dark & Cold.

Endorfiner, dopamin, medveten närvaro, ökad blodcirkulation och färre sjukdagar är bara några av de många hälsofördelar som vinterbad kan innebära, enligt Lars Westerlund. Men den kyliga upplevelsen är även ett bra sätt för dem som vill uppleva Sverige under vinterhalvåret – på ett nytt sätt.

– Vinterbad är något av de mest exotiska som de kalla månaderna har att erbjuda i Sverige, från norr till söder. Sverige är ett av världens mest sjörika länder och har en av de längsta kustlinjerna i Europa. Möjligheterna till vackra, gnistrande vinterbad är med andra ord oändliga, säger Per Christiansen, talesperson för momondo.

Dark & Colds fem bästa stränder under vinterhalvåret

1. Ganlet, Göteborg

Njut av en vacker promenad ut till havsbadet som erbjuder flera stegar tillgängliga året runt. En fin plats att avnjuta medhavd varm dryck på efter doppet.

2. Vinterparken, Östersund

Förutom isvakar och vedeldade badtunnor, är även Vinterparken en vacker destination att spendera en heldag på. Skridskois, längdskidspår, lekland och museum gör att man kan hålla sig sysselsatt även efter sitt vinterdopp. Vid stranden finns även solstolar med tillhörande filtar om man vill slå sig ner en stund för att njuta av den friska luften – eller stjärnskåda under krispiga, klara kvällar.

3. Vitskärsudden, Obbola

Här kan man passa på att njuta av en otrolig utsikt på någon av Vitskärsuddens många stenhällar efter sitt vinterdopp – med medhavd, varm dryck och gott fika.

4. Fästningsbadet, Varberg

En populär destination under sommarhalvåret – men även under vintern erbjuder Fästningsbadet möjligheter till bad. Dessutom är Fästningspiren centralt belägen så man kan passa på att njuta av Varbergs mysiga stadskärna när man ändå är där.

5. Kiviks hamn, Kivik

Ett populärt och trevligt resmål året runt. Under somrarna är platsen folkfylld med soltörstande människor – varför inte passa på att njuta av den vackra hamnen även under vintertid? Kiviks hamn har en stege som finns där året runt.

Det här packar Dark & Cold med sig till stranden – under vintern

  • Badkläder
  • Liten handduk – som man kan stå på under tiden man byter om.
  • En varm mössa – en varm huvudbonad kan vara skönt att ha på sig under och efter badet för att kroppen ska få behålla värme. En stor del av kroppens värme försvinner nämligen genom huvudet.
  • Varma handskar – kan också vara skönt att ha på sig om man klättrar ner för en isig stege.
  • En stor handduk eller varm badrock – att svepa in sig i efter doppet.
  • Varma, rymliga kläder – som är enkla att ta på sig efteråt. Även om man inte blir förkyld i vattnet, kan man lätt bli det efter sitt dopp om man inte klär sig varmt och torrt.
  • Något varmt att dricka efter badet – till exempel varm choklad, saft, kaffe eller té.
  • Något gott att äta efter badet – vinterbad har en förmåga att öka hungern.
  • Neoprenskor – ett bra sätt att skydda fötter och tår.
  • En kompis – vinterbada aldrig ensam och stanna alltid kvar i närheten av stegen.

Text och bild – Momondo

Visited 24 times, 1 visit(s) today