Du i Fokus
Böcker

Tredje delen av Kontrahenterna och sommarprat

skriv ut
Denise Rudberg biologiska mormor flydde från Estland till Sverige under Andra världskriget och är en av huvudpersonerna i serien Kontrahenterna. I Sommar i P1 berättar Denise om sin bakgrund och de familjemedlemmar som fått gestalta kvinnorna i serien. 

”Det är en dröm för mig att skriva denna historiska romanserie, jag njuter varje sekund av att få ge liv åt förra seklets kämpande kvinnor”, säger Denise Rudberg.

Serien Kontrahenterna handlar om tre kvinnor med olika bakgrund som alla ägnar sig åt signalspaning under andra världskriget. Elisabeth, Iris och Signe är baserade på Rudbergs egen farmor, mormor och fostermormor.

”Det är mångårig research om tidsperioden som ligger bakom Denise Rudbergs bokserie Kontrahenterna”, säger Ebba Barrett Bandh, litterär chef på Bookmark Förlag. ”Utöver de böcker och dagstidningar som Denise har haft att tillgå i arkiven, har hon intervjuat efterlevande och läst brev. Resultatet är en högst levande, engagerande och underhållande skildring av människoöden bara några generationer bort.”

”Det första chiffret” är första delen serien Kontahenterna.  Tre unga kvinnors liv förändras för alltid i andra världskrigets Stockholm. Året är 1940. Samtidigt som hotet från Nazi-Tyskland växer sig starkare förenas tre kvinnor: Signe flyttar från landet till storstaden. Elisabeth säger upp sig från sitt jobb under dramatiska omständigheter. Iris flyr från Estland med sina två söner. De väljs ut av regeringen för att genom signalspaning knäcka tyskarnas kod. I en tid då ingen vet var man har den andre och där farliga män med tveksam moral verkar i det fördolda, blir Signe, Elisabeth och Iris livsviktiga för rikets säkerhet.

I andra delen “En andra allians” möter vi kvinnorna igen när Nazityskland växer sig allt starkare och på midsommardagen 1941 går tyskarna in i Ryssland under kodnamnet Operation Barbarossa. Iris har säkerhetstjänsten i hälarna då henne syster är förlovad med en tysk flygkapten. Elisabeth lider av familjens krav på att hon ska finna sig en make. Signe jobbar på som Nils Svartströms hushållerska parallellt med försvarsarbetet, men dras också med magproblem som ska visa sig vara allvarliga. Samtidigt håller deras grupp på att komma på en prototyp som ska göra att de kan spionera på tyskarna.

“En tredje man” är tredje delen i serien. Den svenska neutraliteten sätts i gungning när en tysk konvoj sänks utanför Ölands kust. Genom ett annorlunda äktenskap hoppas Elisabeth vinna självständighet. Dock sätts friheten på prov efter att hon handplockas till en delikat befattning med den egna integriteten som insats. Signe utvecklar sin relation med professor Nils Svartström samtidigt som hon lägger stort fokus på sin möjlighet till utbildning. För Iris är krigets ytterligheter en realitet och spänningarna mellan hennes personliga kopplingar till både nazister och judar gör hennes tillvaro osäker.

På Karlaplan 4 pågår arbetet för fullt och klisterprinsessorna tampas med både kodknäckning och privata angelägenheter i takt med att kriget kryper allt närmare Sveriges gränser.

Serien om Kontrahenterna ger inte bara en inblick i Sveriges historia, utan belyser särskilt kvinnornas situation i Sverige under kriget. Rudberg har lovat oss hela 10 delar, vi ser fram emot allesammans!

 

Text & Bildmontage- Martin Jikita & Marlene Rindå Jikita

 

Visited 28 times, 1 visit(s) today