Du i Fokus
Böcker

Relationsbibeln – För er som vill hålla ihop länge

skriv ut
Hur ser egentligen en välfungerande och sund relation ut? Och hur gör man för att på bästa vis ta hand om både sig själv och sin partner? I “Relationsbibeln: För er som vill hålla ihop länge” ger Klara Doktorow och Veronika Palm konkreta tips och råd som varvas med personliga historier. 

Med ett inbjudande personligt tilltal och grund i vetenskapliga studier avhandlas allt från nyförälskelsens psykos till hur man på bästa sätt pratar ekonomi med sin partner. Genom att lära sig att uppmärksamma sin partner, vårda sina egna behov samt sköta om den gemensamma relationen blir det enkelt att få lyckan att vara för evigt.

Klara Doktorow känner många igen som radioprogramledare i morgonshowen “Vakna med NRJ” samt podden “Trettio plus”. Hon är intresserad av relationer och har inga problem att prata öppet om sex.

Veronika Palm är psykolog och författare, tidigare även Klaras psykolog. Efter att Veronika varit med i Klaras podd kom tanken på en gemensam bok om relationer som varit grunden i deras tidigare samtal.

I “Relationsbibeln” får läsarna lära sig att bråka konstruktivt. Man ska sätta upp “Bråkregler” och bestämma innan vad som är okej och inte okej. Är det okej att kasta saker, skrika högt eller använda svordomar? Detta ska man alltså prata om när man är sams och helst inte bli osams när man diskuterar det. Boken lär oss också att klaga utan att anklaga och hur man avbryter ett gräl innan det går för långt.

Boken tar upp alla steg som är nödvändiga för att båda parter i relationen ska bli ett sammansvetsat team som jobbar aktivt för en lycklig och långvarig relation. Genom att lära sig att uppmärksamma sin partner, vårda sina egna behov och fokusera på konstruktiv kommunikation kan alla relationer få förutsättningarna att hålla genom kriserna.

Allt skrivet med en stor portion humor, men även med vetenskaplig fakta som grund. Självklart har de testat alla sina råd i de egna relationerna och vet att de fungerar. Enligt dem själva är Relationsbibeln den kompletta handboken för par som vill skapa och bevara ett välmående förhållande. Med fokus på de positiva aspekterna av en relation får vi lära oss hur vi bygger gynnsamma spiraler och främjar konstruktiv kommunikation.

Det är en tänkvärd och rolig bok och delar fungerar även i andra relationer än bara som par – tex vänskapsrelationer, kollegor och även en del för singlar. Det kanske inte alltid är så lätt att veta hur man ska göra i olika situationer, nu kan vi slå upp allt vi behöver i “Relationsbibeln”. Lite som parterapi fast i bokform!

 

Text – Marlene Rindå Jikita, Bild – Bookmark förlag

Visited 12 times, 1 visit(s) today