Du i Fokus
Böcker

Jag kan ha fel och andra visdomar från mitt liv som buddhistmunk

skriv ut
Björn Natthiko Lindeblad är mannen som lämnade allt och blev buddhistmunk i Thailand. I boken “Jag kan ha fel och andra visdomar från mitt liv som buddhistmunk” delar han med sig av alla klokheter som han samlat på sig under åren. Visdomsord som andra delat med sig av och som han nu delar vidare. För att vi alla ska få ett lite lyckligare liv.

Det finns så många fina formuleringar i den här boken, den ena berör mer än den andra. Om man skulle markera allt tänkvärt med överstrykningspenna, så skulle det inte finnas några vita partier kvar. Man läser, funderar, läser och funderar. Detta är ingen bok man plöjer, den kräver sin tid och måste få sjunka in. Vart efter orden sjunker in får man en liten kick extra energi och livsgnista. Många ögonöppnare och “Ja, så är det ju!” kommer längs vägen.

“Jag kan ha fel och andra visdomar från mitt liv som buddhistmunk är Björn Natthiko Lindeblads självbiografiska berättelse om hur han lämnar en lovande karriär för att bli buddhistisk skogsmunk. Han berättar med stor humor om hur han fick kämpa med att hålla sig vaken under meditationerna, spännande möten, gemenskapen och livet i templet. Efter sjutton år i klosterlivet återvänder han till Sverige, vilsen och utan jobb eller pengar, kraschar han rakt in i en depression. Men tack vare sina lärdomar och en generös omvärld hittar han vägen framåt och är idag en uppskattad meditationslärare och föreläsare.

Några av klokheterna han ger oss är att inte tro på allt vi tänker, våga ge plats för mirakel, att allt går över och att man kan ha fel. Utan pekpinnar och med enkla formuleringar ger han läsaren begreppen och förklarar dem så att det går att överföra till allas olika liv och livsstil. Oavsett plats i livet, bakgrund och drömmar så är detta en bok för alla som vill komma vidare i livet och kanske bli en lite lyckligare människa. Eller så vill man helt enkelt bara läsa en intressant bok om en mycket intressant person.

2018 diagnosticerades Björn med den obotliga sjukdomen ALS. Hans prognos var att han då hade 1-5 år kvar att leva, år som han utnyttjar till fullo. I boken berättar han med värme, humor och djup om sina egna tillkortakommanden, vad livet lärt honom och om vad som framstår som allra viktigast när allt går mot sitt slut. Alla som lyssnade på hans fantastiska sommarprogram i P1 sommaren 2020 kunde höra hans behagliga röst, den hör man så där lite i bakhuvudet även när man läser boken tyst för sig själv.

Vad hjälper oss att leva ett friare liv? Hur kan vi skapa tröst och tillit i vår egen tillvaro? Och hur gör vi för att livet skall kännas mer som en öppen hand, och mindre som en knuten näve? En del av svaren finns i boken, men mycket finns redan inne i oss själva. Vi måste bara bli lite bättre på att lyssna på vår inre röst. Björn hjälper oss en bit på vägen.

 

Text och bildmontage – Marlene Rindå Jikita

 

Visited 36 times, 1 visit(s) today