Halloumi firar 40 år i Sverige
I år är det exakt 40 år sedan Maro och Frixos Papadopoulou introducerade halloumi i Sverige. Man började med tio kilo av den Cypriotiska osten, det tog lång tid att sälja av det lilla partiet. Numera steker och grillar Svenska folket 16 miljoner halloumiostar per år. Jubileet firas med att lansera en kokbok med deras egna och vännernas bästa recept, i kokboken “Hej Halloumi”.
Maro och Frixos Papadopoulus kom till Sverige från Cypern på 70-talet och började importera smaker och produkter från Grekland, Cypern och länderna kring Medelhavet. 1978 startade de Fontana som numera är ett etablerat familjeföretag där sonen Loizos numera är VD, med systern Corina vid sin sida. 1984 introducerar man svenskarna för halloumi, men det blir en trög start. Till slut fattar man ändå galoppen och försäljningen tar fart, numera finns osten i nästan varenda svenskt kylskåp.
För att fira de 40 åren har man samlat ihop sina 40 favoritrecept i den nya kokboken “Hej Halloumi”. Förutom att hylla halloumin, är syftet och förhoppningen med boken att bredda användningsområdena till mer än bara grillen.
– Det finns så mycket mer att göra med halloumi än att steka och grilla. Ugnsbaka, riv, fritera och koka! Njut den till drinken eller brunchen, i grytan och på pastan, mellan bröd och i salladen. Eller ät den bara så där, rakt upp och ner vid köksbänken, säger Maro Papadopoulou.
Kokboken lanserades på en lunch där två tredjedelar av familjen var samlad och bjöd på några av sina bästa recept. De inbjudna gästerna fick frossa i halloumi på både längden och tvären. På pizza, friterade “fritters”, små knyten i filodeg, som fyllning i ugnsstekt paprika och kokt med en magiskt god tomat och chili-marmelad kryddad med ingefära. Alla recept finns såklart i boken.
Halloumi har tillverkats på Cypern de senaste tusen åren, men det var först 2021 som osten fick sin PDO-märkning. Idag är namnet halloumi ursprungsskyddat inom EU och osten får endast tillverkas på Cypern av cypriotisk mjölk.
Text och bild – Marlene Rindå Jikita