Du i Fokus
BakningBöcker

Hildas drömmar och andra bullar

skriv ut
Hilda Kirkhoff från Båstad tog hem segern i årets säsong av Hela Sverige bakar. Vinnaren får som pris att skapa sin egen bakbok. “Hildas drömmar och andra bullar” är fylld med inspirerande recept på bröd, kakor och fina desserter. Här delar Hilda även med sig av sin passion för bakning.

I “Hildas drömmar och andra bullar” bjuds läsaren in till familjehemmet i Båstad. Bullar, drömmar och loppisfynd blandas med mammas keramik och solrosor. Lantligt och rustikt, och med spännande inslag från andra länder. Släktrecept och klassiska favoriter med Hildas egen twist.

Hildas rosettprydda värld innehåller allt från frukostfrallor och Bao buns till mormors kringlor och chokladpraliner. En bakbok helt enligt Hildas filosofi – alla ska kunna baka och det ska vara kul.

– Tack vare Hela Sverige bakar har jag förstått vad det är jag brinner för: att inspirera människor att hitta kärleken till bakning. Kan jag få någon att känna samma kärlek som jag för detta fina hantverk – då har jag vunnit högsta vinsten! Säger Hilda.

 

Mammas enkla persikokaka

Foto: Frida Wismar

”I det enkla bor det goda”, som Ernst Kirchsteiger skulle sagt. Och han har ju rätt! Detta är ytterligare ett av min mammas recept som är sådär barnsligt enkelt att göra, men som får gästerna att fråga: ”Hur har du gjort?” Med detta vill jag också visa att det går att göra en enkel kaka väldigt vacker med hjälp av lite fina dekorationer och spritsning.

8 bitar

Ingredienser

175 grader (varmluftsugn) 1 timme

1 msk smör + ½ dl ströbröd till formen

2 ägg 2 dl strösocker

2 ½ dl vetemjöl

1 msk vaniljsocker

4 konserverade persikohalvor

50 g kallt smör

Dekoration

Vispad grädde ev färsk frukt och bär , rostad vit choklad samt florsocker, gärna ekologiskt.

Gör så här:

  1. Smörj och bröa en bakform, 20 cm i diameter.
  2. Vispa ägg och strösocker vitt och fluffigt. Använd gärna en elvisp.
  3. Tillsätt vetemjöl och vaniljsocker, och vispa till allt blandats.
  4. Häll smeten i formen. Dela persikohalvorna i klyftor och tryck ner dem i kakan.
  5. Hyvla det kalla smöret med en osthyvel och lägg ovanpå kakan.
  6. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 35–40 minuter. Känn med en sticka – när stickan är torr är kakan klar.
  7. Ta ut ur ugnen och låt kakan svalna helt. Dekorera med vispad grädde, ev färska bär och frukt, rostad vit choklad och ev florsocker.

Tips!

Dekorera gärna med karamelliserade persikoklyftor. Smält 20 g smör i en stekpanna. Smält ner 50 g farinsocker i smöret. Lägg i klyftor av färsk persika och låt dem mjukna och få färg.

 

Text – Marlene Rindå Jikita, Recept – Hilda Kirkhoff, Bild – Frida Wismar, bildmontage – Marlene Rindå Jikita

 

Visited 62 times, 1 visit(s) today