Du i Fokus
Dryck

Vinterns hetaste champagnetrender

skriv ut
Lyx, flärd och miljontals med bubblor. Det handlar givetvis om champagne. Men vad har chili cheese och Emily in Paris med bubblornas urmoder att göra? Jo även champagne kan få nya trender, i synnerhet när det kommer till sätt att konsumera drycken. 

Champagne, en dryck som producerats sedan 1700-talet och med dess ikoniska status blivit en synonym till lyx, framgång och fest. För att hylla bubblet svarar The Wine Company på hur året 2020 fastslagit nya champagnetrender och röjt undan vissa gamla. Som bonus lyfter vinleverantören även sex prisvärda champagner, perfekt vare sig det är till nyårsfirandet eller för den delen, en het vanlig tisdag.

– Vi älskar champagne. Det är en sprudlande dryck som är starkt associerad till lyx. Champagne säljs dock i varierande prisklasser och vi har därför valt att lyfta fram sex fantastiska flaskor som är lite snällare mot plånboken. Trots rådande tider kan det vara kul att unna sig en flaska bubbel och även om vinterns stora fester är inställda så finns det mindre firanden där festlig dryck hör hemma. Varför inte använda dig av ett par av våra champagnespaningar när du planerar inför jul eller nyår? säger Christelle Rickert, produkt och marknadschef på The Wine Company.

Fem champagnetrender du bör ha koll på

  1. Vaska is cancelled

Vad än du hämtar med dig från den kritikerrosade serien Emily in Paris så bör det inte vara att det är trendigt att vaska champagne. Nej Stureplans-sprutandet gör inte någon comeback utan nu handlar det om att ta till vara på drycken. Häll i ett glas och njut.

  1. All about that glass

Det finns en uppsjö av olika champagneglas och numera hålls det till och med glasprovningar. Rätt glas står i fokus som aldrig förr. Många sommelierer menar nämligen att valet av glas är lika viktigt som valet av champagne. Ett större tulpanformat glas, släpper nämligen ur mer doft vilket förhöjer dryckesupplevelsen. Smala, höga glas stänger istället in dofterna och gör därför inte vinet rättvisa.

  1. Okonventionella smakparningar

Fin- och fulkultur börjar även bli förlegade termer bland de snobbigaste champagneentusiasterna. Det är nu, mer än någonsin tidigare, okej och till och med uppmuntrat inom vinvärlden att våga på nya okonventionella smakparningar tillsammans med champagne. Ostron i all ära men har du någon gång testat ett glas bubbel och chilli cheese?

  1. Pretty in pink

Rosa kanske drar tankarna till våren men det finns ingen anledning att vänta in den. Säsongsbaserat i all ära men vi tror på en vinter där du kan avnjuta rosa bubblor, dessutom kan en rosa flaska se lite festligare ut. Rosa champagne framställs även precis på samma sätt som vilken annan champagne som helst så den förtjänar givetvis en lika självklar plats på vinhyllan!

  1. En flaska – tre rätter

Du har säkert hört att du ska ha ett särskilt vin till förrätten och ett annat till efterrätten. Men nu i tider där antalet middagsgäster blivit färre så är människor ute efter viner som passar till allt! På stora middagar går drycken åt snabbare och du kan därför komponera en meny som kräver ett nytt vin till varje rätt – men nu vill vi ha en flaska som likväl kan drickas som fördrink och under middagen, och svaret kan ofta läsas champagne.

Sex champagnetips till dig som vill lyxa på en budget

Champagne Sophie Baron Rosé

Brut, Champagne AC

En champagne från Baron-Fuenté med en livlig färg och en rik, fin perlage. I doften framträder diskreta bärtoner och röda fruktaromer. Det är välbalanserat, förenar friskhet och fyllighet, och har ett tydligt fruktfokus. Ett vin som stannar länge i gommen och därför även passar till en lättare meny.

Pris: 269 SEK

Artikel-nr: 553 117

 

Champagne Lanson Limited Edition

Brut, Champagne AC

Lanson Champagne är ett stående inslag vid eleganta tillställningar, inte minst hos det brittiska kungahuset. Till The Wine Company jubileum har vi fått ett begränsat antal flaskor av deras Limited Edition. Det är en champagne i en typiskt ren och frisk Lanson-stil. Lätt pärlande med en fast mousse och en doft av lime och exotisk frukt. I gommen en lätt accent av honung och ljuvliga mineraltoner. Elegans i dess renaste form.

Pris: 349 kr

Artikel-nr: 677 173

 

Champagne Demoiselle Grande Cuvée

Brut, Champagne AC

I familjen Vrankens trädgård svärmar oräkneliga trollsländor som kärleksfullt benämns ”demoiselles”. 1985 gav de namn åt champagneserien Demosielle. Både art déco-flaskan och dess innehåll är äkta konstverk: eleganta, originella och romantiska. Iris-varianten innehåller en större andel chardonnay, vilket ger ett balanserat och harmoniskt vin med ett friskt pärlande.

Pris: 369 kr

Artikel-nr: 827 634

 

Champagne Jean de Villaré Grande Réserve

Brut, Champagne AC Champagne Baron-Fuenté

Till skillnad från de mest kända champagnerna serveras produkter från mindre producenter huvudsakligen på de franska lyxrestaurangerna. Nu kan The Wine Company erbjuda en sådan sällsynt vinodlarchampagne från familjegodset Baron-Fuenté. Jean de Villaré har en lätt, elegant och koncentrerat fruktig karaktär. Och namnet är en anspelning på en av de stora källarmästarna i Champagne

Pris: 229 kr

Artikel-nr: 622 634 585

 

Champagne Heidsieck Monopole Classic Top

Brut, Champagne AC

Mångbottnade aromer och med balanserade bubblor: Heidsiecks cuvée imponerar på alla sätt. Det är livligt och volymrikt med toner av äpple, druvor och citrusfrukt. I botten framträder fina aromer av vanilj, croissant och valnöt.

Pris: 289 kr

Artikel-nr: 550095 – 289 kr

 

Champagne Sophie Baron Grande Réserve

Brut, Champagne AC

En utsökt champagne som tolkar den globalt hyllade drycken på bästa sätt. Endast viner av finaste Réserve-kvalitet har använts och förenats till en enastående Cuvée. Det fina, kvardröjande porlandet och den mogna smaken är ett bevis på den framstående kvaliteten.

Pris: 249 kr

Artikel-nr: 341 494

 

 

Text och bild – The Wine Company

 

Visited 3 times, 1 visit(s) today