Du i Fokus
BakningBöcker

Hösten är perfekt för att Baka Bullar med Fredrik Nylén!

skriv ut
Fredrik Nylén är hemmabagaren som blev Fredriks Fika med hela svenska folket i tv-programmet Hela Sverige Bakar. Med sitt alltid lika hjärtliga leende och härliga bakverk kan man inget annat än att älska honom. Nu har han släppt sin andra bakbok, Baka Bullar, massor med bullar både på längden och tvären.

Bullen är förmodligen det bakverk som bakas mest av hemma, och det finns mer än vanliga kanel- och kardemummabullar att baka. I Baka bullar lägger Fredrik fokus på säsong och hur man kan använda det som växer i naturen just nu, som jordgubbslängd på sommaren, äppelbullar på hösten och bullar med smak av citrus på vintern. En bullbok som man har nytta av året om alltså!

Fredrik brinner för den svenska fikakulturen, men ibland med en annorlunda tvist och gärna hemgjort så långt det bara går. I boken hittar man allt ifrån kära klassiker, nya påhitt, längder, knutar och friterat i en härlig blandning. Här hittar du smaker som blåbär, citron, lakrits, havtorn, jordgubbar, choklad, saffran, kardemumma, kanel, vanilj och en massa annat. Boken är fylld med alla tips och trix han kan och även en hel del steg-för-stegbilder så att det ska vara lätt att följa och lyckas med bullbaket. Nu går det inte att misslyckas med snurror och flätor längre.

Ett kapitel rymmer säsongsbetonade bullar som lussekatter och semlor med hemmagjord mandelmassa – både tidlösa och annorlunda varianter samt blåbärsbullar och längder med olika fyllning och smaker. Här finns också roliga nya bullvarianter med annorlunda smaker som havtornsgifflar, bullar med nötter eller mörk choklad och tranbär eller varför inte en mumsig bulltårta till födelsedagskalaset? En bakbok som kommer alldeles lagom till adventsbaket alltså, det är bara att köra igång!

Fredrik är inte bara en fantastisk kock och bagare utan även en otroligt skicklig fotograf och har fotat så gott som alla bilder i boken. Bilderna på honom själv är tagna av Hélena Parmér.

Vi bjuder på ett av recepten i boken, en klassisk kanelbulle.

Recept på klassiska kanelbullar:

ca 24 st

 

Ingredienser:

5 dl mjölk

50 g jäst

1 dl strösocker

1 tsk salt

2 tsk mortlad kardemumma

13 dl vetemjöl (780 g)

150 g rumsvarmt smör

 

Fyllning:

150 g rumsvarmt smör

1 dl strösocker

2 msk mald kanel

1 msk ströbröd

 

Pensling och dekoration

1 dl vatten

1 dl strösocker pärlsocker

 

Så gör du:
  1. Värm mjölken till 37 grader.
  2. Smula ner jästen i en bunke. Häll över mjölken och rör tills jästen löst upp sig.
  3. Tillsätt socker, salt, kardemumma, vetemjöl och smör. Arbeta degen med maskin 10 minuter.
  4. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk 30 minuter.
  5. Rör ihop smör, socker, kanel och ströbröd till fyllningen.
  6. Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Kavla ut till en stor rektangel på cirka 60 x 40 centimeter.
  7. Bred ett tunt lager fyllning på degen. Vik degen en gång långsida mot långsida. Kavla ett par gånger för att få en jämn deg att skära i.
  8. Skär centimetertjocka remsor. Rulla remsan två gånger runt fingrarna, sno änden över hela bullen och fäst den under bullen. Lägg kanelbullarna på plåtar med bakplåtspapper.
  9. Låt jäsa under bakduk 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
  10. Baka kanelbullarna mitt i ugnen 8–10 minuter.
  11. Koka upp vatten och socker till en sockerlag. Pensla bullarna med sockerlagen direkt efter att du tagit ut dem ur ugnen och strö på pärlsocker. Lägg kanelbullarna på galler och låt svalna.

 

Text – Marlene Rindå Jikita, Recept och bild – Fredrik Nylén

 

Visited 43 times, 1 visit(s) today