Du i Fokus
Böcker

Anders de la Motte och Måns Nilsson – Morden på Österlen

skriv ut
Morden i Midsomer har kommit till Sverige! Det är kanske en sanning med modifikation, men det finns en viss likhet. Anders de la Motte och Måns Nilsson träffades av en slump på en fest, fattade tycke för varandra och har nu släppt första delen i deckarserien “Morden på Österlen”. 

“Morden på Österlen – Döden går på visning” är Anders de la Motte fjärde serie, men den här gången har han alltså tagit Måns Nilsson till hjälp.

– Vi har velat skapa Sveriges eget Midsomer och vad passar då bättre än trakterna kring Österlen. I idylliska byar med excentriska invånare pågår intriger och konflikter. Här får läsarna möta svek, girighet och mord bland slott, äppelträd och blommande rapsfält, berättar Anders de la Motte.

Första delen i serien; “Döden går på visning”, handlar om stjärnmäklaren/influencern Jessie Anderson som hittas mördad i samband med en husvisning på Österlen. Då dras den fyrkantige och aningen bufflige kommissarien Peter Vinston in i utredningen, trots att han egentligen bara är på besök i trakten och dessutom sjukskriven. Vinston ska vara till hjälp för den lokala polisassistenten Tove Esping, som är oerfaren men ambitiös och vaken. Kollegerna är enormt olika och retar sig på varandra direkt, men formar en motvillig vänskap i jakten på sanningen.

Bakom trädgårdshäckarna i de idylliska byarna på Skåneslätten lurar en mördare. Frågan är bara vem. Det är faktiskt frågan ända in i slutet, det kan vara vem som helst och sånt gillar vi! Författarduon har varit noga med detaljer och det gör att man måste vara väldigt uppmärksam för att lista ut mördarens identitet. Man har varit noga med avstånd och hur lång tid det tar att köra från en plats till en annan. Polisrutinerna ska stämma, så läsaren inte behöver reta sig på felaktigheter. Allt ska vara rätt helt enkelt.

Boken är elegant skriven, skulle man nog kunna säga. Miljöerna är så välbeskrivna att man ser dem framför sig och karaktärerna känns som gamla bekanta. Gamla bekanta kommer de dessutom att bli, då del två i serien redan finns i planeringsstadiet. Anders och Måns fick idén sommaren 2020, skrev kontrakt på bokserien i september, började skriva i oktober och boken gick till tryck i slutet av april. Bara ett par veckor efter releasen stod det dessutom klart att serien ska filmas och även bli tv-serie.

– Vi är synnerligen glada över samarbetet med Yellow Bird eftersom de alltid gör film och tv-produktioner av hög kvalitet, och för att de delar vår vision av hur våra historier och härliga karaktärer ska få liv på film och tv, säger Måns Nilsson.

“Döden går på Visning” är en härlig blandning av svensk landsbygd, en nordisk version av Hercule Poirot, citat av Shakespeare och Poliser som är stolta över sitt yrke och vill göra skillnad. En väldigt bra mix helt enkelt.

Med tanke på hur snabbt den första boken kom till, så kanske del två till och med redan är färdig? Arbetsnamnet på nästa del är “Ett fynd att dö för” och utspelar sig bland annat på Antikrunda. Antikviteter och mord, vad kan gå fel?

 

Text – Marlene Rindå Jikita, Bild – Pressmaterial

 

Visited 51 times, 1 visit(s) today